Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Pašvaldību vēlēšanas. Dažos novados saraksti top pēdējā brīdī

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Vakar bija pēdējā diena, kad vēlēšanu komisijās varēja iesniegt pašvaldību deputātu kandidātu sarakstus. No rīta pieci novadi nebija iesnieguši nevienu listi, un to vidū – no Vaiņodes, Varakļānu un Durbes pašvaldībām, informēja Centrālā vēlēšanu komisija. Tiesa, šīs vietvaras apgalvoja, ka «viss notiek – saraksti būs».

Iepriekšējās vietvaru vēlēšanās 2013. gadā bija 16 novadi, kas iesniedza tikai divus sarakstus: tiesa, septiņos to izdarīja pēc termiņa pagarināšanas par desmit dienām. Dažā labā vietā gan otrs saraksts tapa vairāk simbolisks, piemēram, Zilupē, kur partiju veidoja viens cilvēks. Galu galā tikai Naukšēnu novads palika pie vienas listes, kurā bija vairāk kandidātu nekā nepieciešams. Šogad gan šis novads ticis pie diviem sarakstiem, apliecināja domes priekšsēdētājs Jānis Zuments. Viens esot viņa paša veidotais, otrs - «vairāk jauniešu». Par to, ka konkurence pieaug, varot tikai priecāties, tas nozīmējot, ka novadā ir vairāk aktīvu cilvēku, kas kaut ko grib darīt. Viņš piekrīt, ka viena partija tomēr ir par maz, taču arī pārāk liels to birums mazam novadam liekot šaubīties par ko jēgpilnu. Piemēram, pirms četriem gadiem Aglonas novadā bija deviņi saraksti.

Vēl pat vienu sarakstu vakar pēcpusdienā uz vēlēšanu komisiju nebija aizgādājuši Varakļānu iedzīvotāji. Pašvaldības vadītājs Māris Justs gan apgalvoja, ka tas esot ceļā un noteikti viens jau nu līdz vakaram būšot reģistrēts. Vai arī otrs, par to nemācēšot teikt. Iepriekšējo reizi gan varakļānieši nav bijuši tik kūtri, jo spēja izveidot pat trīs listes. Ar katrām vēlēšanām sadilst arī durbeniešu aktivitāte: 2009. gadā bija seši, 2013. - pieci, bet nu, visticamāk, būs trīs saraksti. Brīdī, kad Neatkarīgā sazinājās ar Durbes novada domes priekšsēdētāju Ojāru Petrēvicu, viņš norādīja, ka «viens jau nonācis komisijā un iziet pārbaudi».

Bez steigas šim vēlēšanu maratonam pieiet arī Vaiņodē. Par iemeslu, kāpēc vēl pēdējā dienā nebija iesniegts neviens saraksts, domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Pūlīte minēja aktīvu cilvēku trūkumu. It kā jau jaunu ļaužu šajā pusē netrūkstot, bet «neviens īsti negribot uzņemties atbildību». Kad vajag kritizēt televīzijā vietvaru, tad aktīvistu netrūkstot, bet, kad kas jādara, tad gaida, ka tam klāt ķersies citi. Pašreizējais domes vadītājs Visvaldis Jansons gan nav tik pesimistiski noskaņots. Vai būs trīs listes, kā iepriekš, nezinot, bet «viena pilna ar 12 kandidātiem» jau esot ceļā uz komisiju. Arī pats esot tajā iekšā - par spīti tam, ka esot «cilvēki, kas gribējuši nomazgāt». Kāpēc tik vēlu? Arī 2013. gadā iesnieguši pēdējā dienā - jo kur gan steigties?

Jāatgādina: ja kādā pašvaldībā vēlēšanām nebūs reģistrēts neviens kandidātu saraksts vai būs tikai viens, vietējai vēlēšanu komisijai par to būs jāziņo CVK, kura par desmit dienām pagarinās kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņu.

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā norisināsies 3. jūnijā, un tajās būs jāievēlē deviņu republikas pilsētu un 110 novadu domes, kopskaitā 1614 deputāti, no tiem 40 pašvaldībās - deviņi deputāti, četrās vietvarās - 13, 58 - 15 deputāti, 16 pašvaldībās - 17, Rīgas domē - 60 deputātu.