Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Koalīcija diskutēs par nodokļu reformu

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Šodien notiks valdošās koalīcijas partneru sanāksme par nodokļu reformu, informēja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Sanāksme plānota plkst.16.

Kučinskis iepriekš pauda, ka viņam nav bažu par to, ka koalīcijas partneri šo piektdien varētu neatbalstīt Finanšu ministrijas izstrādātās nodokļu politikas pamatnostādnes. Tomēr vakar tika paziņots, ka piektdien gaidāmā Ministru kabineta ārkārtas sēde, kurā bija plānots skatīt nodokļu politikas pamatnostādnes, pēc partijas "Vienotība" priekšlikuma ir pārcelta uz 3.maiju.

Premjers atzina, ka par nodokļu politikas reformu ir notikušas plašas diskusijas dažādās darba grupās, Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē un citur, kurās vienmēr piedalījušies partijas "Vienotība" pārstāvji un pauduši atbalstu. Premjers pauda cerību, ka atbalsts nodokļu reformai saglabāsies.

"Saprotu, ka ir objektīvi jautājumi un uz tiem visiem ir jāatbild. Tieši tāpēc šodien aicinu uz koalīcijas apspriedi, kur Finanšu ministrijas pārstāvji atbildēs uz neskaidrajiem jautājumiem. Mēs esam noteikuši laika grafiku, lai nodokļu politikas reforma kļūtu par reālu. Tāpēc ir jāpieņem lēmums, bet pēc tam jāiemieso konkrētos dokumentos, kurus būs jāakceptē Saeimā," atzina Ministru prezidents.

Kā ziņots, pašlaik koalīcijas partijām ir dažādi viedokļi par piedāvāto nodokļu reformas plānu, tomēr gala lēmumi par to vēl neesot pieņemti.

"Vienotība" ir skeptiska par nodokļu reformas pamatnostādnēm, jo politiskais spēks nav saņēmis atbildes uz visiem saviem jautājumiem, aģentūrai LETA sacīja "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

Savukārt vairākums no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kuras pārraudzībā ir Finanšu ministrija (FM), konceptuāli atbalsta nodokļu pamatnostādnes, taču politiskajā spēkā vēl turpinās diskusijas un gala lēmums pagaidām nav pieņemts, aģentūrai LETA norādīja ZZS valdes loceklis Edgars Tavars.

Arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vēl diskutēs par iecerēto reformu. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA pauda viedokli, ka būtu vēl nepieciešams diskutēt un vienoties par jautājumiem, kas saistīti ar atvieglojumiem par apgādībā esošām personām. Pēc diskusijām partijas valdē politiskais spēks arī lems par savu nostāju.

Kā ziņots, FM saskaņošanai nodevusi nodokļu reformas pamatnostādnes, aģentūru LETA informēja ministrijā. FM nosūtījusi saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem "Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam" projektu. FM cer jau 28.aprīlī to izskatīt Ministru kabineta ārkārtas sēdē.

Nodokļu reforma paredz ieviest divas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā. Iecerēts būtiski paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 175 uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī daudzas citas izmaiņas.

Reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam.