Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Kariņš: Meja panāks tā saukto "mīksto Brexit"

© F64

Lielbritānijas premjerministre Terēze Meja pati personīgi neatbalstīja izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), tāpēc viņas pozīcija gaidāmajās "Brexit" sarunās ir neskaidra, norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš (V).

Deputāts uzskata, ka Meja vēlas izmantot izdevību un ar 8.jūnijā paredzēto Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu palīdzību papildus parlamenta mandātam iegūt arī tautas mandātu un šis ir loģisks solis.

"Tautas mandāts stiprinātu viņas roku "Brexit" sarunās, jo tad būtu lielāka ticamība tam, ka Mejas teiktajam ir atbalsts ari tautā" ir pārliecināts Kariņš.

Eiroparlamentārietis domā, ka premjerministre panāks tā saukto "mīksto brexit", proti, ka Lielbritānijai tiktu saglabātas pēc iespējas vairāk šajā brīdī esošo tiesību, privilēģiju un iespēju.

Kariņš norāda, ka gaidāmās vēlēšanas nepasliktinās iespējas abām pusēm savstarpēji vienoties un no ES un Latvijas viedokļa raugoties, šādas vēlēšanas nāktu tikai par labu, jo būtu skaidrs, ka Lielbritānijas premjeram, kurš vedīs sarunas ar ES, būs arī tautas mandāts.

"Abām pusēm ir intereses atrast risinājumu, kas abiem būtu kaut cik pieņemams. Lai kā briti gribētu "pieairēties" tuvāk ASV, tas nav iespējams, un ne Eiropa ne Lielbritānija viens no otra nekur neaizpeldēs," saka deputāts.

Tikmēr Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) vērš uzmanību uz to, ka gaidāmās parlamenta vēlēšanas Lielbritānijā neaptur izstāšanās sarunu laika ietvaru ar ES un vismaz divus gadus Apvienotā Karaliste ir pilntiesīga ES dalībvalsts un tai ir saistoši pienākumi un tiesības, kas izriet no dalības ES.

Kā ziņots, Lielbritānijas parlaments jau atbalstījis premjerministres ieceri 8.jūnijā rīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Meja 19.aprīlī pirms balsojuma aizstāvēja savu lēmumu par pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu rīkošanu, sakot, ka tādējādi tiks nostiprinātas valdības pozīcijas sarunās par izstāšanos no ES.