Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Prezidenta vēlēšanas Francijā: Nobalsojuši 28,5% vēlētāju

© scanpix

Aptuveni 28,5% reģistrēto vēlētāju kontinentālajā Francijā svētdien līdz dienas vidum jau nobalsojuši prezidenta vēlēšanās, liecina Iekšlietu ministrijas aplēses.

Vēlētāju aktivitāte ir tāda pati kā 2012.gada vēlēšanās, kurās uzvarēja sociālists Fransuā Olands.

Tiesa gan, tā ir nedaudz zemāka par aktivitāti 2007.gada vēlēšanās, kurās uzvarēja konservatīvais kandidāts Nikolā Sarkozī. Togad līdz dienas vidum bija nobalsojuši 31,2% vēlētāju.

Francijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kas tiek rīkota pastiprinātos drošības apstākļos, reaģējot uz to priekšvakarā Parīzes centrā notikušo kārtējo islāma ekstrēmistu uzbrukumu.

Kopumā vēlēšanās startē 11 kandidāti, un vismaz četriem no viņiem ir reālas izredzes iekļūt otrajā kārtā, kas paredzēta 7.maijā, un balsojuma iznākumu faktiski ir neiespējami prognozēt.

scanpix

Saskaņā ar vienu no pēdējām aptaujām, kuras rezultāti tika publicēti pirms "mediju klusēšanas" perioda, kas stājās spēkā piektdien pusnaktī, savas vadošās pozīcijas nedaudz nostiprinājis centriski noskaņotais Emanuels Makrons, par kuru gatavojas balsot 24% aptaujāto. Viņa tuvāko sāncensi - galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līderi Marinu Lepēnu - atbalsta 21,5% aptaujāto.

scanpix

Taču abiem favorītiem uz pēdām min konservatīvās Republikāņu partijas izvirzītais Fransuā Fijons un komunistu atbalstītais kreisais ekstrēmists Žans Liks Melanšons, kas attiecīgi var cerēt uz 20 un 19,5% balsu.