Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Rasnačs apstiprina Latvijas gatavību līdzdarboties Eiropas prokuratūras izveidē

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Šodien tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs nosūtīja vēstuli Eiropas Parlamentam (EP), Eiropas Savienības (ES) Padomei un Eiropas Komisijai (EK) ar paziņojumu par Latvijas gatavību piedalīties ciešākā sadarbībā Eiropas prokuratūras izveidē, informēja Tieslietu ministrijā (TM).

Rasnačs uzsver, ka Latvija vēlas būt starp tām ES dalībvalstīm, kas veidos ciešāku sadarbību, lai Latvija varētu pilntiesīgi darboties regulas teksta apspriešanā un Eiropas prokuratūras izveidē.

Jau ziņots, šodien Latvijas nacionālo pozīciju atbalstīja Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē, kurā piedalījās tieslietu ministrs un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Savukārt Ministru kabinets vakardien apstiprināja nacionālo pozīciju, kurā pausts atbalsts ES Padomes regulai par Eiropas prokuratūru un Latvijas gatavība sākt ES dalībvalstu ciešāku sadarbību ar mērķi izveidot Eiropas prokuratūru.

Jau ziņots, ka Latvija bija viena no 17 ES dalībvalstīm, kas parakstīja vēstuli Eiropadomes priekšsēdētājam ar lūgumu iekļaut jautājumu par regulas projektu 2017.gada 9.marta Eiropadomes darba kārtībā, lai nodrošinātu tālāku virzību darbā pie Eiropas prokuratūras izveides. Ņemot vērā, ka Eiropadome konstatēja, ka nav panākta vienošanās par regulas projektu un visas ES dalībvalstis tomēr nepiedalīsies Eiropas prokuratūras izveidē, var uzsākt ES dalībvalstu ciešāku sadarbību ar mērķi izveidot Eiropas prokuratūru.

Regulas mērķis ir izveidot Eiropas prokuratūru, kas būs atbildīga par izmeklēšanu, kriminālvajāšanu un apsūdzības celšanu par noziedzīgiem nodarījumiem, kas apdraud ES finanšu intereses.