Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Brigmanis: LZS Latvijas simtgadi cer sagaidīt ar 100 nodaļām visā Latvijā

© f64

Latvijas Zemnieku savienība (LZS) valsts simtgadi vēlas sagaidīt ar 100 nodaļām visā Latvijā - patlaban savienībā ir 1500 biedru 74 reģionālajās nodaļās, norādīja LZS valdes priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Viņš atklāj, ka nākamajās pašvaldību vēlēšanās LZS saraksti tiek plānoti 33 pašvaldībās, bet Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksti būs kopumā ap 90 pašvaldībās.

Brigmanis vērtē, ka "politiķis, kurš visu laiku sēdēs tikai Saeimā, galvu nepacēlis, saņems deputāta algu un neies pie cilvēkiem, nekur tālu netiks", kā labo piemēru minot Didzi Zemmeru, kurš atnāca uz parlamentu no pašvaldības vadītāja amata, pēc tam atgriezās savā pašvaldībā un tagad atkal ir Limbažu mērs. Tāpat arī Laimis Šāvējs no Jaunpiebalgas tika ievēlēts Saeimā, un tagad ir Jaunpiebalgas novada domes priekšsēdētājs. Bijusī Saeimas deputāte Dace Reinika tagad ir sekmīga Tērvetes novada domes priekšsēdētāja, vērtēja Brigmanis.

Patlaban ir 1500 biedru LZS un 790 biedru Latvijas Zaļajā partijā (LZP). Pieskaitot klāt biedrus, kas ir sadarbības partnerēs - reģionālajās partijās "Latvijai un Ventspilij", Liepājas partijā un Līvānu partijā -, kopā ZZS ir apmēram 3000 biedru.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās ZZS pārstāvji guva vēlētāju atbalstu 83 pašvaldībās. "Ja runājam par pašvaldību vadītājiem, tad jāatzīmē, ka viņu vidū ir gan no ZZS saraksta ievēlētie deputāti, gan no LZS saraksta, gan no LZP ievēlētie deputāti," norāda Brigmanis, piebilstot, ka no 119 novadu un pilsētu pašvaldībām 39 domes priekšsēdētāji ir LZS pārstāvji, septiņi priekšsēdētāji ir LZP biedri. Pašvaldībās sekmīgi darbojas arī vairāki LZS biedri, kas kandidēja dažādos vēlētāju apvienību sarakstos. Piemēram, Dace Reinika un Jānis Zuments vēlēšanās startēja no vēlēšanu apvienību sarakstiem, bet tagad sekmīgi darbojas attiecīgi Tērvetes novada un Naukšēnu novada pašvaldībā, skaidroja politiķis.

Viņš piebilda, ka ZZS līdz šim nav veicies Rīgas domes vēlēšanās. Iepriekšējās vēlēšanās LZS un LZP startēja ar atsevišķiem sarakstiem. "Domājām, ka tā būs labāk, bet nepārvarējām 5% barjeru - par LZS nobalsoja 1,9%, par LZP - 4% vēlētāju. Ja šos rezultātus saskaita, mēs kopā būtu pārvarējuši 5% barjeru," uzskata Brigmanis. Šogad abas partijas Rīgas domes vēlēšanās startēs ar kopīgu sarakstu. Saraksta līderis būs ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. No LZS Rīgas domes vēlēšanās startēs arī partijas ģenerālsekretārs Artūrs Graudiņš, no LZP - valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, Saeimas deputāts Askolds Kļaviņš un Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme. Sarakstā būs gan LZS, gan LZP biedri, kuri ir rīdzinieki un labi pārzina galvaspilsētas problēmas.

LZS kā saraksta līderi pašvaldību vēlēšanās Cēsu novadā izvirzījusi bijušo Valsts prezidenta kancelejas vadītāju un pašreizējo Cēsu novada domes deputātu Aleksandru Bimbiruli. LZS saraksta līderis Siguldā būs Siguldas novada domes deputāts Jānis Zilvers, Ķekavas novadā LZS startēs bijušā basketbolista un pašreizējā domes deputāta Aigara Vītola vadībā.

Kā norāda Brigmanis, veidojot deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām, absolūta prioritāte tiek dota partijas vietējās organizācijas vadītājam. "Nekas netiek uzspiests no augšas. Ja rodas strīdus jautājumi, tie tiek izskatīti LZS valdes sēdē," viņš norāda.