Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Vienotība par sabiedrību iekļaujošāku un tīrāku Rīgu

SADZIRDĒJIS DAUDZUS. Vienotības kandidāts Rīgas mēra amatam Vilnis Ķirsis sola parūpēties gan par rīdzinieku apaviem, gan bērnudārziem un senioriem © F64

Velns slēpjas sīkumos, un sīkumos varētu būt meklējama arī veiksme Rīgas domes vēlēšanās. Iespējams, tā nodomājuši Vienotības priekšvēlēšanu kampaņas un programmas Rīgai veidotāji, kas līdz ar citiem, ierastākiem solījumiem apņēmušies ziemā no Rīgas ielām izskaust sāli, bet vasarā tās regulāri mazgāt.

Kopš ikkatrs viedtālruņa īpašnieks savu sāpi var izkliegt tūkstošgalvainajai sociālo tīklu auditorijai, nav aizritējusi ne ziema, kurā dāmas nesūdzētos par sāli, kas, kausējot pārvietošanos apgrūtinošo ledu un sniegu, vienlaikus arī bojā apavus

Nost ar sāli!

Politiski aktīvajām vēlētājām šajā pavasarī tiek dāvāta cerība, ka šai ziemai pirktie zābaciņi kalpos ilgāk. Ja pēc pašvaldību vēlēšanām Rīgā Viļņa ķirša vadībā pie varas nāks Vienotība, sāls problēma tiks risināta un, iespējams, pat atrisināta. «Samazināsim sāls kaisīšanu ziemā un izskatīsim variantus pilnībā no tās atteikties,» vēsta viens no piecpadsmit V. Ķirša vēlētājiem dotajiem solījumiem.

Līdz šim Saskaņas un Gods kalpot Rīgai vadītā Rīgas dome šo problēmu centusies risināt vien sabiedrisko attiecību līmenī, skaidrojot, cik ekonomiski pamatota ir sāls izmantošana, bet alternatīvie līdzekļi kaitīgi slēgtā tipa Rīgas kanalizācijai vai pašvaldības maciņam.

Beidzoties ziemai un ielām lēnām nožūstot, cilvēkiem sāp cits, tā paša sāls un smilšu maisījuma radītais piesārņojums - grūti elpot, jo vēja brāzmas saceļ laikus nesavāktās smiltis. Arī šī ierastā liksta ātri izgaisīs no rīdzinieku atmiņām, jo Vienotība šo jautājumu uztvērusi ļoti personiski. «Regulāri mazgāsim ielas no smiltīm un putekļiem,» personisku iesaistīšanos ikdienas nebūšanu novēršanā sola Vienotība.

Turklāt sabiedrībai Vienotības piedāvātajā vīzijā par pilsētas nākotni būs vieglāk ietekmēt Rīgas saimnieku darbus, jo «jebkurš iedzīvotāju ierosinājums, kurš savāks 1000 rīdzinieku parakstus, tiks izskatīts Rīgas domes sēdē».

Sola darbu un mājokli

Ja vēlētājs patiešām būs tik dāsns savā uzticībā un ļaus Rīgā pie varas nonākt Vienotībai, bez izpucētām ielām un sāls nebojātiem apaviem tam tiks dāvāti arī citi, daudz nozīmīgāki labumi, kas nav tik cieši piesaistīti kādai konkrētai sezonai un dzīves apstākļus pilsētā ietekmē daudz vairāk.

Proti, turpinot atspēkot Rīgas mēra Nila Ušakova draudus, ka, nākot pie varas citām partijām, rīdzinieki zaudēs daudzas no pašreizējiem domniekiem saņemtās privilēģijas, Vienotība sola ne tikai saglabāt esošās atlaides sabiedriskajā transportā, bet panākt, ka pārvietošanās sabiedriskajā transportā kļūs daudz lētāka. «Mainot izšķērdīgo etalonu sistēmu, noteiksim sabiedriskā transporta standarta biļetes cenu 0,60 eiro apmērā,» sola V. Ķirsis. Privilēģijas sabiedriskajā transportā Vienotība sagādāšot arī karavīriem, zemessargiem, ugunsdzēsējiem un robežsargiem, ja vien transporta līdzeklī tie būs iekāpuši, ģērbušies formās. Tiesa, šāda privilēģija saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem nr. 89 jau ir pašvaldības un Valsts policijas darbiniekiem, ja tie pilda dienesta pienākumus un ir formā.

Nekonkretizētu laika posmu pēc ievēlēšanas Rīgas domē Vienotība solās būt likvidējusi arī rindas uz bērnudārziem. Jaunajiem vecākiem vairs nebūs jālauza galvas, kur atrast pirmsskolas izglītības iestādi savai atvasītei, jo tiks uzbūvēti trīs jauni bērnudārzi. Ja tas nelīdzēs vai bērnudārzus neizdosies uzbūvēt, tad Vienotība ir apņēmusies no 173 eiro uz 250 eiro palielināt pašvaldības līdzmaksājumus bērnu vecākiem, kuru bērni iet privātajos dārziņos. Un no jaunajiem dārziņiem mazie delveri, vecāku vai vecvecāku pavadīti, varēs atgriezties gaišos, nule kā uzbūvētos dzīvokļos, jo Vienotība nākamo četru gadu laikā jaunajām ģimenēm sola uzbūvēt četrus tūkstošus īres dzīvokļu. Apmaksāt īri un komunālos pakalpojumus arī kļūšot vieglāk, jo Vienotība sola ne tikai padarīt caurskatāmāku un lētāku Rīgas saimniecību, bet, izveidojot profesionālu Rīgas domes starptautisko investīciju piesaistes komandu, gādāt, lai četros gados Rīgā kļūtu par desmit tūkstošiem darba vietu vairāk.

Džentlmeņa komplekts

Rūpēs par pilsētas nākotni Vienotības programmā netiek aizmirsta arī skaudrā tagadne. Lai atvieglotu senioru ikdienu, partija sola izveidot īpašu, «pašvaldības apmaksātu veselības polisi pilsētas senioriem, kurā tiks iekļauta kompensācija par zāļu iegādi, izmeklējumiem un stacionāru». Savukārt 250 darba vietas izveidos cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Viņi varēs strādāt pilsētai piederošajos uzņēmumos un struktūrās.

Ņemot vērā, ka V. Ķirsis pašlaik ir Saeimas deputāts, kuram uzticēts vadīt darba grupu nekustamā īpašuma nodokļa jaunas aprēķināšanas sistēmas izstrādei, arī šis jautājums Vienotības programmā nav aizmirsts. Vienotības pārvaldītā Rīgā tikšot noteikts nekustamā īpašuma nodokļa neapliekamais minimums vienīgajam mājoklim. Šis solījums pavasarī gaidāmajās vēlēšanās gan būs uz katras partijas lokomotīvju lūpām. Tāpat kā apņemšanās vismaz sākt būvēt kādu no kultūras celtnēm. Vienotības gadījumā tiks izstrādāts Laikmetīgās mākslas muzeja projekts un līdz valsts simtgadei atjaunots Okupācijas muzejs.