Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Politika

Deputātiem neliedz iespēju balsojumos atturēties

DĪVAINA SPĒLĪTE. Ceturtdien Saeimas deputāti, kas paši labprāt izmanto iespēju balsojumos atturēties, vēlējās šo iespēju no likuma dzēst. Deputātam, kas ne reizi nav atturējies, iebilstot šai iecerei, priekšlikums tika noraidīts © F64

Izmantojot priekšvēlēšanu laiku, kad politiķi daudz vieglprātīgāk pieņem sabiedrībai tīkamus, reizēm populistiskus lēmumus, Latvijas Reģionu apvienība centās panākt, lai deputātiem balsojumos tiktu liegta atturēšanās iespēja. Iespēja, kuru paši iniciatīvas autori izmanto gana bieži. Divdesmit vienam deputātam atturoties, Saeima šo iniciatīvu noraidīja.

Pirms Saeimas balsojuma aizstāvot savu priekšlikumu, Latvijas Reģionu apvienības (LRA) līderis Mārtiņš Bondars pamatoti norādīja, ka parlamentā pārāk bieži tiek noraidīti priekšlikumi, kuru atbalstītāju skaits ir krietni lielāks nekā neatbalstošo deputātu. Taču spēku samēru maina likumā noteiktā norma, kas nosaka, ka viedokli nepaudušo - atturējušos deputātu - balsis praktiski tiek pievienotas priekšlikumu neatbalstošo deputātu balsīm.

«Piemērs no parlamenta dzīves. Par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām nobalsoja 43 deputāti - «par», 28 - «pret», savukārt 21 atturējās. Un šī 21 atturībnieka dēļ Latvijas Republikas Saeima prezidentu vēlē aizklāti,» saka M. Bondars.

Politiķis uzskata, ka atturēšanās iespēju deputāti izmanto ļaunprātīgi, lai vēlāk varētu atrunāties, ka nav balsojuši pret kādu konkrētu, vēlētājam tīkamu priekšlikumu.

«Var pieminēt daudz piemēru, kad parlaments, ieraugot kādu problēmu, rīkojas. Šajā gadījumā parlamentam problēma ir pašā parlamentā. Tāpēc ir nepieciešams veikt korekciju, un priekšvēlēšanu laiks ir vislabākais laiks, kad šo korekciju veikt [..]. Jo, ziniet, ir viegli ieraudzīt sabiedrības acīs skabargu, bet, dārgais parlament, ieraugiet savās acīs baļķi un saņemieties, nobalsojiet par to, lai nebūtu atturēšanās iespējas,» aicināja M. Bondars.

Tiesa, arī LRA deputāti gana bieži izmanto iespēju atturēties. Saeimas dienesti gan nepiedāvā statistiku par katra deputāta balsošanas paradumiem, taču žurnāls Ir izpētījis šā Saeimas sasaukuma pirmo darba gadu un secinājis, ka tā laikā katrs LRA deputāts vidēji atturējies 42 reizes. Bet Nacionālās apvienības deputāti saskaitījuši, ka pats M. Bondars šā Saeimas sasaukuma laikā atturējies 62 reizes.

Jautāts, kādi faktori LRA deputātiem un viņam pašam liek vai ļauj atturēties, M. Bondars skaidroja, ka šādu balsošanas taktiku viņa pārstāvētās frakcijas deputāti izmanto, ja uzskata, ka balsošanai nodotais likumprojekts pēc būtības ir pareizs, taču neiederas konkrētajā laikā.

Citi deputāti atturēšanās iespēju izmanto ar atšķirīgu motivāciju. Piemēram, Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošais Ingmārs Līdaka skaidro, ka mēdz atturēties, ja likumprojekts, viņaprāt, tiek virzīts pārāk steidzīgi.

Savukārt Nacionālās apvienības deputāts Ilmārs Latkovskis, kas ne reizi nav izmantojis iespēju atturēties, uzskata, ka šāda iespēja ir jāsaglabā, jo, izmantojot to saprātīgi, tā nekādu ļaunumu nenodara un nav uzskatāma par izvairīšanos no deputāta pienākumu pildīšanas.

Tādēļ viņš aicināja neatbalstīt LRA priekšlikumu, bet deputātiem pašiem aizdomāties, cik pamatoti viņi izmanto šo iespēju. Vairākums Saeimas deputātu ieklausījās viņā. Pret ierosinājumu nobalsojot 40 koalīcijas deputātiem un 21 opozīcijas deputātam atturoties, priekšlikums tika noraidīts.