Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Meroni/Kristovska priekšvēlēšanu ainiņa

© Ekrānšāviņš

Neatkarīgā un tagad arī KNAB ir saņēmuši divu dokumentu kopijas, kas rada aizdomas par centieniem ietekmēt pašvaldību vēlēšanu rezultātus Ventspilī ne visai krietniem līdzekļiem. Iespējams, iesaistīta ārzemju nauda, melīgi valkāts divu eksprezidentu vārds, un maz ticams, ka šos tēriņus Ģirts Valdis Kristovskis grasās deklarēt kā partijas Vienotība priekšvēlēšanu izdevumus.

Pirmais dokuments liecina, ka ar Šveices pilsoni un lielas Latvijas valsts mantas pārvaldītāju Rudolfu Meroni saistītā firma AIRTECH jau kopš pērnā gada maija algo sabiedrisko attiecību kompāniju SIA Komunikāciju vadība un konsultācijas. Kā uzzināms publiski pieejamos avotos, šī ir polittehnologa Aleksandra Niklasa kompānija. Par saņemtajiem sabiedrisko attiecību pakalpojumiem AIRTECH maksā viņam 5000 eiro mēnesī plus nodokļus. Otrs dokuments ir vēlēšanu kampaņas uzmetums, kura autors it kā ir tas pats Aleksandrs Niklass. Tā vismaz rakstīts apakšā. Te gan uzreiz jāpiebilst, ka viņš pats atzīst tikai pirmā dokumenta - līguma - autentiskumu. Savukārt otrais neesot viņa sacerēts. A. Niklass nerakstot angliski, ja raksta - tad uz veidlapas, turklāt 2016. gada jūnijā radītā sacerējuma grafiks neatbilstot notikumiem realitātē.

Embergs, Rūtups u. c.

Lai nu KNAB izmeklētāji tagad pēta, kas un kam atbilst. Varbūt tas bijis tikai sākotnējais piedāvājums, un iemesls, kāpēc dokuments rakstīts angļu valodā, - tas, ka kampaņas finansētājs ir ārzemnieks un viņam jāizlasa, par ko maksā. Ne velti arī līgums starp AIRTECH un A. Niklasa firmu ir divās valodās, turklāt tajā atrunāts, ka strīdi skatāmi Starptautiskās tirdzniecības palātas šķīrējtiesā Cīrihē, tas ir, Meroni mājās.

Vairāki kampaņas laika grafikā minētie fakti vismaz daļēji sakrīt ar Ventspils priekšvēlēšanu aktualitātēm. Jauna grāmata par Ventspils mēru Aivaru Lembergu patiešām vēl nav izdota, taču tās digitālā versija jau ir noplūdināta. Kāds ir uzrakstījis 265 lapas - it kā daiļliteratūras gabals, taču sagrozītajos personu vārdos viegli atpazīstami reālās dzīves personāži - Embergs, Rūtups, Ķiga. Droši vien drīzumā šis sacerējums tiks padarīts pieejams vēlētājiem. Tāpat kā laikraksti Pietiek, Aivar! un vēl citi melnā PR materiāli.

Prezidentu «cena būs augsta»

Īpaši interesanta plāna sastāvdaļa, kas tagad drīzāk netiks realizēta, ir divu bijušo prezidentu iesaistīšana kampaņā. Atbilstoši tai maija nogalē ikvienam ventspilniekam ikvienā mājā jāsaņem Vairas VīķesFreibergas un Valda Zatlera aicinājums ierasties uz vēlēšanām un balsot par pārmaiņām. «Cena būs augsta, bet tas ir tā vērts. BATL varētu maksāt,» raksta nezināmais kampaņas plānotājs. Iespējams, ar šo abreviatūru domāta biedrība Baltijas asociācija - transports un loģistika, kas apvieno virkni A. Lemberga apkarotāju.

Neatkarīgā abiem prezidentiem nosūtīja jautājumu, vai viņi tiešām plāno piedalīties Ģirta Valda Kristovska kampaņā. Vai par to saņems samaksu? Un, ja tas notiek aizmuguriski, kā vērtē šādu plānu ar viltu iesaistīt bijušos prezidentus priekšvēlēšanu cīņās?

Ar palīgu starpniecību Valdis Zatlers atbildēja, ka šim jautājumam pievērsīsies pēc atgriešanās no Stambulas.

Savukārt V. VīķeFreiberga norādīja, ka nepiedalās un nepiedalīsies nedz šī, nedz arī kāda cita kandidāta kampaņā ne par brīvu, ne par maksu. Kontekstā ar Neatkarīgās sniegto informāciju nepatīkams pārsteigums eksprezidentei ir attēls uz Ģ. V. Kristovska jaunās grāmatas Ielauzties NATO vāka. Starp tumši ģērbtiem vīriem, Ģ. V. Kristovski ieskaitot, V. VīķeFreiberga redzama smaragdzilā kostīmā pašā attēla centrā. Piekrišana šādas fotogrāfijas izmantošanai grāmatas noformējumā viņai nav prasīta, kaut gan grāmatas izdošanas fakts nepārprotami ir saistīts ar Ģ. V. Kristovska priekšvēlēšanu aktivitātēm.

Un durvis vēra dibināšana

Tikmēr Ģ. V. Kristovska kampaņa atbilstoši šim vai kādam citam laika grafikam turpinās. Dažādos medijos viņš stāsta, ka A. Lembergs ir slikts, ka Ventspilī ir izniekotas daudzas iespējas. Savukārt viņš un viņa labvēlis R. Meroni esot daudz labāki. Portālā ventspilniekiem.lv Kristovskis salīdzina A. Lembergu ar R. Meroni un stāsta: «Tie ir divi nesalīdzināmas kultūras un reputācijas cilvēki.» Un arī R. Meroni velta mīļus vārdus Ģ. V. Kristovskim priekšvēlēšanu portālā ventspilnieks.lv - publikācijā ar nosaukumu Meroni: «Jo laimīgāki būs ventspilnieki, jo laimīgāks būšu arī es». Ģ. V. Kristovska palīdze Inese Ozoliņa, kura pilnvarota runāt ar Neatkarīgo, vēsta, ka R. Meroni nefinansē Ģ. V. Kristovska priekšvēlēšanu kampaņu. Nauda nākot no Vienotības kopējās kases (citastarp - arī prezidenti kampaņā noteikti netikšot izmantoti), un viss notiekot atbilstoši vēlēšanu likumam. Tomēr te jāatgādina, ka R. Meroni un Ģ. V. Kristovski saista ne tikai platoniska jūsma vienam par otru, bet arī gluži lietišķas darījuma attiecības. Tās nesen aprakstīja portāls pietiek.com. Akciju sabiedrība Ventbunkers par 5000 eiro mēnesī plus nodokļiem pērk konsultācijas no uzņēmuma SIA GVK consulting. Ventbunkers - tas ir R. Meroni, bet GVK consulting - tas ir Ģ. V. Kristovskis.

Jāatgādina, ka cīņai par varu Ventspilī Ģ. V. Kristovskis izveidojis triju partiju komplektu. Par to klibā paziņojumā vēsta R. Meroni un Ģ. V. Kristovska priekšvēlēšanu portāls:

«Svētdienas, 2. aprīļa, pēcpusdienā Ventspilī durvis vēra triju partiju - Vienotība, Nacionālā apvienība un Latvijas Reģionu apvienība - kopējās apvienības dibināšana un kopīga biroja atvēršanas svētki.».