Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Valdība nolemj: nemaksās par iekārtu amortizāciju medicīnā

© F64

Nepārmaksājot par medicīnas tehnoloģisko iekārtu amortizāciju, atbrīvosies finansējums radioloģisko pakalpojumu apmaksai un tas īpaši uzlabos šo izmeklēšanu veikšanu slimnīcu uzņemšanas un neatliekamās medicīnas nodaļās, uzsver veselības ministre Anda Čakša. Valdība šonedēļ pieņēma izmaiņas noteikumos par tarifiem radioloģiskajiem izmeklējumiem, neraugoties uz veselības jomas organizāciju iebildumiem – grozījumi kavēs novecojošu iekārtu nomaiņu ar jaunām un apdraudēs izmeklējumu kvalitāti.

Veselības ministrija sagatavoja piedāvājumus saistībā ar radioloģijas tarifu pārskatīšanu. Rezultātā ir mainīta amortizācijas piemaksas daļa par tehnoloģiju līmeni datortomogrāfijas, ultrasonogrāfijas un magnētiskās rezonanses izmeklējumiem. Saskaņā ar Veselības ministrijas skaidrojumu, tarifs bija jāpārskata, izvērtējot finansējuma izlietojumu veselības nozarē un ņemot vērā, ka iekārtām laika gaitā ir ievērojami samazinājušās cenas, lai arī amortizācijas piemaksas līdz šim saglabājušās iepriekšējo aprēķinu līmenī.

Kā piemērs tiek minēta datortomogrāfijas aparatūra, kurai cenas samazinājušās, savukārt rentgenaparātiem - pieaugušas. Radioloģijas izmeklējumu tarifus veido vairāki komponenti, viens no tiem sedz iekārtu amortizāciju. Radiologi norāda, ka tieši no šīs naudas var veidot uzkrājumus, par ko iepērk jaunāku aparatūru.

«Mēs nepārmaksāsim par amortizāciju, ņemot vērā, ka cenas aparatūrai ir samazinājušās, un viss ietaupījums aizies radiologu un radiologu asistentu atalgojuma palielināšanai,» sacīja A. Čakša. Viņa atzina, ka atsevišķi iebildumi, piemēram, par kvalitātes jautājumu datortomogrāfijas aparatūrai, ir ņemti vērā. Nosakot jaunu amortizācijas daļu radioloģijas pakalpojumu tarifā, ir ņemtas vērā dažādu pēdējo iepirkumu un iekārtu cenas kopā ar iekārtu apkopes izdevumiem.

Veselības ministrija uzsver, ka pārskatīts ir tieši iekārtu amortizācijas izmaksu apjoms, nevis atalgojuma sadaļa - tā nemainīsies. Būšot pat vēl labāk, jo «ir rasta iespēja papildu finansējumu novirzīt radioloģisko izmeklējumu veikšanai tieši stacionāro ārstniecības iestāžu uzņemšanas un neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļām».

Latvijas Radiologu asociācijas, kas ir viena no organizācijām, kas kritizē ministrijas izstrādātos noteikumus, vadītāja Maija Radziņa saka: atbalstām tarifu pārskatīšanu kopumā, lai noteiktu ekonomiski pamatotu samaksu par vienādu pakalpojumu, taču svarīgi ir pārrēķināt diagnostiskās radioloģijas pakalpojuma visas sastāvdaļas, ne tikai iekārtu amortizāciju, un ieviest pakalpojuma līmeņu dalījumu iestādēm, balstoties uz skaidri definētiem patoloģisko stāvokļu un slimību algoritmiem.

***

Viedoklis

Maija RADZIŅA, Latvijas Radiologu asociācijas prezidente:

- Piedāvātais radioloģisko iekārtu amortizāciju samazinājuma - datortomogrāfijā līdz 70-80 procentiem, ultrasonogrāfijā līdz 30 procentiem - modelis apdraud diagnostikas izmeklējumu kvalitāti, jo tas kavēs novecojušo iekārtu nomaiņu pret jaunām un modernām, ar kurām var ātrāk un precīzāk diagnosticēt patoloģiju, samazināt pacienta saņemto starojuma devu un palielināt drošību. Ilgtermiņā samazinātais finansējums liks ārstniecības iestādēm lietot iekārtas ilgāk, nekā tas ir lietderīgi, vai iegādāties lētas, zemas kvalitātes diagnostiskās iekārtas. Izmaiņas apdraud diagnostisko pakalpojumu pieejamību pacientiem un ārstniecības iestāžu finansiālo kapacitāti, jo iestādes saņems mazāku valsts finansējumu par veiktajiem izmeklējumiem par to pašu vai lielāku sniegto izmeklējumu skaitu, kā rezultātā nenovēršami pieaugs iekārtu nolietojums, bez iespējām nodrošināt to nomaiņu un uzturēšanu labā kārtībā. Saskaņā ar aprēķiniem, jauno tarifu ieviešana samazinās ieņēmumus ārstniecības iestādēm Latvijā par 3,5 miljoniem eiro gadā. Saņemot mazāku finansējumu, zem pakalpojuma pašizmaksas, turpināsies ieņēmumu samazinājums nozarē ar sekojošu pakalpojumu skaita samazinājumu.