Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Tramps izrāda gatavību sadarboties ar demokrātiem

© scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien kritizējis konservatīvos republikāņu likumdevējus par atbalsta liegšanu viņa virzītajam veselības aprūpes reformu plānam, kamēr Baltā nama pārstāvji ļāvuši noprast, ka prezidents būtu gatavs sadarboties ar mērenajiem demokrātiem gaidāmajās likumdošanas cīņās par budžetu, nodokļu reformu un virkni citu jautājumu.

Jau vēstīts, ka ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens piektdien atsauca Trampa atbalstīto veselības aprūpes sistēmas reformu plānu, jo kļuva skaidrs, ka pietrūks balsu tā pieņemšanai.

Šim plānam bija jāaizstāj iepriekšējā prezidenta demokrāta Baraka Obamas laikā apstiprinātā veselības apdrošināšanas sistēma, kas pazīstama kā "Obamacare".

Tramps sākotnēji šajā neveiksmē vainoja demokrātus un pareģoja drūmu nākotni esošajam "Obamacare" likumam, bet svētdien viņā ar kritiku vērsās arī pret konservatīvajiem republikāņiem Pārstāvju palātā.

Tikmēr Baltā nama pārstāvji svētdien ļāva noprast, ka Tramps meklēs atbalstu mēreno demokrātu vidū, saglabājot iespēju vēl pārskatīt veselības aprūpes likumu.

Baltā nama administrācijas vadītājs Reinss Prībuss nosodīja konservatīvos republikāņus, piebilstot, ka prezidents juties vīlies atklājot, ka vairāki par lojāliem uzskatīti cilvēki tādi nav.

"Pienācis laiks partijai sākt valdīt. Domāju, ka pienācis laiks mums visiem sanākt kopā un (..), iespējams, piesaistīt arī pāris mērenos demokrātus," sacīja Prībuss.

Trampam tagad jāizlemj, vai ķerties pie administratīviem līdzekļiem, lai grozītu "Obamacare" likumu, vai arī ļaut to atcelt pilnībā.

Nedēļas nogalē Tramps tviterī solīja panākt "lielisku veselības aprūpes plānu", jo "Obamacare" eksplodēšot.

Prībuss svētdien tieši neatbildēja uz žurnālistu jautājumiem par Trampa izvēli šajā jautājumā, vien norādīja, ka risinājums tiks rasts likumdošanas ceļā un, viņaprāt, prezidents neaizver durvis neviena variantam.

ASV Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers paziņoja, ka demokrāti ir gatavi strādāt kopā ar Trampu, lai veiktu nepieciešamos uzlabojumus "Obamacare", ja prezidents atteiksies no nodoma atcelt šo likumu.

Šūmers arī brīdināja Trampu, ka viņu sagaida jaunas sakāves, ja viņš turpinās pakļauties konservatīvo republikāņu interesēm.

Republikāņi tikmēr vainoja viens otru Trampa veselības aprūpes likuma fiasko.

Tramps sestdien tviterī aicināja amerikāņus vakarā skatīties tiesneses Džanīnas Pirro programmu telekanālā "Fox". Tiesnese savā raidījumā aicināja Raienu atkāpties no amata, vainojot viņu likumprojekta neveiksmē.

Prībuss noliedza, ka abi notikumi būtu saistīti, piebilstot, ka Tramps tikai draudzības vārdā pareklamējis šo šovu.

"Viņš nevaino Polu Raienu. Patiesībā, viņš domā, ka Pols Raiens ir ļoti smagi strādājis (..), un uzskata viņu par lielisku Pārstāvju palātas spīkeri," sacīja Prībuss.

Savukārt Raiena preses pārstāve paziņoja, ka Raiens un Tramps sestdien runājuši gandrīz stundu un tikušies arī svētdien, lai apspriestu tālāko rīcību.

Viņu "attiecības ir stiprākas kā jebkad", viņa piebilda.

Prībuss norādīja, ka Tramps tagad gaida debates par budžetu un nodokļu izmaiņām, kas paredz ieviest nodokli robežu sakārtošanai, vienlaikus samazinot nodokļu nastu vidusšķirai.

Tomēr prezidentam var būt grūtības panākt savu plānu pieņemšanu Kongresā, kur vairākos jautājumos var nākties meklēt atbalstu demokrātu vidū.

"Domāju, ka tagad, vairāk kā jebkad, ir laiks abām partijām sanākt kopā un ķerties pie īstām reformām valstī," uzsvēra Prībuss.