Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Baltijas valstu ārlietu ministri tiksies ar ASV valsts sekretāru Tilersonu

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons © AP/Scanpix

Baltijas valstu ārlietu ministri otrdien Vašingtonā tiksies ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu, lai apspriestu Eiropas drošības situāciju, kiberdrošību, transatlantiskās attiecības, cīņu pret terorismu un NATO nākotni,informē Igaunijas Ārlietu ministrija.

Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers, kurš atrodas vizītē ASV, kopā ar abu pārējo Baltijas valstu ārlietu ministriem plāno tikties arī ar ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieku drošības jautājumos Herbertu Reimondu Makmāsteru, Kongresa apakšpalātas - Pārstāvju palātas - spīkeru Polu Raienu, kā arī Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Bobu Korkeru un viņa vietnieku Benu Kārdinu.

Miksers arī piedalīsies pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" vērstās koalīcijas dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē, kuras laikā plānots diskutēt koalīcijas darbības efektivitātes palielināšanu Irākā un Sīrijā.

Tāpat Igaunijas ārlietu ministram paredzēta tikšanās ar vairākiem senatoriem, ar kuriem plānots runāt par transatlantiskajām attiecībām, Eiropas un tās tuvējo reģionu drošības situāciju, kā arī par kiberdrošību.

Vizītes laikā Miksers piedalīsies fonda "Heritage Foundation" rīkotajā diskusijā ar ASV administrācijas darbiniekiem, kurā runās par drošības politiku un Krievijas propagandas aktivitātēm Eiropā. Miksers vizītes gaitā uzstāsies ar lekciju Džordžtaunas universitātē un piedalīsies Eiropas Savienības pārstāvniecības rīkotā pieņemšanā par godu 60.gadadienai kopš Romas līguma parakstīšanas. Viņš tiksies arī ar Pasaules Bankas pārstāvjiem.

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs darba vizītē Vašingtonā atrodas no 26.līdz 30.martam, bet Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs uz ASV devies no 21.martā un izturēsies tur līdz 31.martam.

Jau vēstīts, ka Tilersons 31.martā Briselē tiksies ar NATO dalībvalstu pārstāvjiem. Iepriekš tika paziņots, ka Tilersons neapmeklēs 5 un 6.aprīlī paredzēto NATO ārlietu ministru sanāksmi Briselē.

Tilersona lēmums neapmeklēs 5 un 6.aprīlī paredzēto sanāksmi un nolūks aprīlī doties vizītē uz Maskavu ir raisījis jaunus jautājumus par Trampa administrācijas prioritātēm un ASV uzticību saviem sabiedrotajiem.