Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Vējonis: Vēlēšanu tuvums bremzē skolu tīkla reformu

© Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Vēlēšanu tuvums traucē pašvaldībām pieņemt būtiskus lēmumus skolu tīkla reorganizācijas procesā, jo katra neaizslēgtā skola domniekiem var nest papildus balsis vēlēšanās, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš norādīja, ka pašvaldības nereti koncentrējas kā uz darbavietu, tā arī skolu saglabāšanu, nemaz neaplēšot, cik tā ir efektīva un cik lielu pienesumu sniedz.

Jautāts, kas pašvaldībām liedz pieņemt izsvērtus un racionālus lēmumus skolu tīkla reorganizācijas procesā, prezidents atzina, ka viens no svarīgākajiem iemesliem varētu būt vēlēšanu tuvums, līdz ar to nebūtu brīnums, ja pēc vēlēšanām reformas notiktu straujāk.

Pēc Vējoņa teiktā, vēlēšanu tuvums dažbrīd "ierobežo rīcībspēju", tāpēc ir ļoti būtiska politiskā griba izdarīt labas lietas valsts interesēs. Valsts pirmā persona daļēji piekrita apgalvojumam, ka tās pašvaldības, kuras priekšvēlēšanu gaisotnē nevar pieņemt racionālus lēmumus skolu tīkla reorganizēšanā, faktiski kavē visas valsts attīstību. "Protams, ir jāvērtē katra konkrētā situācija, bet vietām tā var būt," atzina prezidents.

"Arī politiskās partijas ne vienmēr ir līdz galam gatavas atbalstīt valdības un [izglītības un zinātnes] ministra centienus, lai pieņemtu šos lēmumus," piebilda Vējonis, kā piemēru minot nu jau ilgstošo nespēju vienoties par Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas likvidēšanu. "Mēs redzam, kā politiskās partijas bremzē šo lēmumu pieņemšanu, radot neskaidrību pašiem augstskolas pasniedzējiem un studentiem," sacīja prezidents.