Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Deputāti diskutēs par to, kā turpmāk vēlēt Valsts prezidentu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Saeimas deputātu atbildīgā darba grupa šodien diskutēs par Valsts prezidenta ievēlēšanas modeli, informēja parlamenta Preses dienestā.

Saeimas Juridiskās komisijas deputātu darba grupa prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai šodien skatīs vairākus Satversmes pantus par prezidenta krimināltiesisko imunitāti un ievēlēšanas kārtību.

Saeimas darba grupas par prezidenta pilnvarām vadītājs Ringolds Balodis (NSL) pirms sēdes norādījis, ka arguments, ka tautai nevar uzticēt vēlēt Valsts prezidentu, ir pret savu tautu un nacionālu valsti vērsts.

Balodis skaidro, ka pēc aptaujas datiem, tautas vēlētam prezidentam ir liels atbalsts iedzīvotāju vidū, tomēr ārkārtīgi spēcīgs pretspars šai idejai ir politiskās elites vidū. Šis pretspēks tautas vēlētam prezidentam ir bijis jau pirms Satversmes pieņemšanas, piebilst politiķis, uzsverot, ka Satversme tika rakstīta nevis parlamenta vēlētam, bet tautas vēlētam prezidentam.

"Bailēs no tautvaldības tā tika sagrozīta un ar niecīgu, bet liktenīgu balsu pārsvaru kreisi noskaņotie spēki Satversmes sapulcē panāca, ka tika pieņemts parlamenta vēlēts prezidenta institūts. Arguments, ka tautai nevar uzticēt vēlēt prezidentu, ir pret savu tautu un nacionālu valsti vērsts. Domāju, ka tauta kā prezidenta vēlētājs jau nu noteikti būs daudz, daudz godīgāks par 100 tautas kalpiem, kas šobrīd ievēl prezidentu. Par to arī diskutēsim," pauž Balodis.

Dalību sēdē apstiprinājuši bijušie Valsts prezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers, kā arī politologi Arnis Kaktiņš un Filips Rajevskis. Tāpat sēdē piedalīsies tiesību eksperti, tostarp, Sanita Osipova, Tālavs Jundzis, Artūrs Kučs, Jānis Pleps, Juta Strīķe un citi. Šī būs pēdējā darba grupas sēde kopā ar ekspertiem un lietpratējiem, pēc kuras deputāti sanāks kopā un lems par darba grupas atzinumu.

Juridiskās komisijas deputātu darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai izveidota 2015.gada 17.februārī. Tajā no katras 12.Saeimas frakcijas deleģēts viens pārstāvis. Līdz šim notikušas desmit deputātu darba grupas sēdes, kurās veikta Latvijas pamatlikuma normu, kas attiecas uz Valsts prezidentu, analīze. Darba grupas sēdēs līdz šim piedalījušies aptuveni 100 eksperti un lietpratēji, tostarp, Valsts prezidenti, Saeimas priekšsēdētāji, Ministru prezidenti un valsts iestāžu vadītāji.

Darba grupas sēde notiks plkst.15 Saeimas Budžeta (nodokļu) un finanšu komisijas sēžu zālē, Rīgā, Jēkaba ielā 6/8, 207.telpā. Tai tiešraidē varēs sekot līdzi arī Saeimas mājaslapā.