Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

EP lems, kā ierobežot terorisma finansējumu

© Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) apvienotā Ekonomikas un monetāro lietu un Pilsoņu brīvību, tiesību un iekšlietu komiteja šodien balsos par likumprojektu, ar kuru Eiropas Savienība (ES) pastiprina cīņu pret terorisma finansēšanu un nelikumīgi iegūtas naudas legalizāciju, informēja likumprojekta atbildīgais virzītājs no Ekonomikas un monetāro lietu komitejas, EP deputāts Krišjānis Kariņš (V).

Viņš uzsvēra, ka likumdošanai ir jāiet roku rokā ar tehnoloģiju attīstību.

"Ar šo likumprojektu iecerēts padarīt noziedznieku dzīvi vēl grūtāku, gan ierobežojot iespējas, ko sniedz anonimitāte, piemēram, izmantojot virtuālo naudu ("Bitcoins"), gan iekļaujot ES patieso labuma guvēju reģistrā indivīdus, kas slēpjas ne tikai aiz ofšoriem, bet arī trastiem un līdzīgiem nodibinājumiem," skaidro Kariņš.

Eiropas Komisija (EK) pēc traģiskajiem teroraktiem Parīzē un Briselē nāca klajā ar rīcības plānu cīņā pret terorisma finansēšanu. Šis likumprojekta priekšlikuma nolūks ir pastiprināt cīņu pret terorisma finansēšanu. Tas ir arī daļa no plašākiem centieniem veicināt pārredzamību, lai novērstu nodokļu nemaksāšanu, atsaucoties arī uz Panamas dokumentu skandāla laikā publiskoto informāciju, norāda Kariņš.

Cīņa pret terorismu ir viena no EP prioritātēm. Kā liecina Eirobarometra aptauja 2016.gadā, to, ka cīņai pret terorismu ir jābūt ES prioritātei, uzskata iedzīvotāji visās ES dalībvalstīs, arī Latvijā, atzīmēja Kariņš.

Pēc balsojuma apvienotajā komitejā par likumprojektu pirmajā lasījumā balsos EP plenārsēdē. Ja EP atbalstīs likumprojektu, tiks sāktas trīspusējās sarunas ar EK un Padomi par likumprojekta gala tekstu.