Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Piesaka vēl vienu Rīgas mēra krēsla tīkotāju

MOTIVĀCIJA APŠAUBĀMA. Politisko reitingu nelutinātā No sirds Latvijai nolēmusi pašķaidīt labēji centrisko konkurentu elektorātu un Rīgas mēra amatam izvirzījusi mazpazīstamās uzņēmējas Diānas Novickas (centrā) kandidatūru © F64

Saeimas opozīcijā strādājošā No sirds Latvijai, kuras līderes bijušās Valsts kontroles vadītājas Ingunas Sudrabas sabiedrību kādreiz vilinošais spožums nu jau labu laiku kā krietni pabalējis, oficiāli paziņojusi, ka tā pievienosies cīņai par varu Rīgā. Organizācijas kandidāte uz mēra amatu būs mazpazīstamā uzņēmēja Diāna Novicka.

Līdz ar to oficiāli cīņu par varu valsts galvaspilsētā pieteikušas četras partijas - Vienotība, Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība un No sirds Latvijai. Droši zināms, ka no politiskās kaujas neizvairīsies arī pašlaik Rīgā valdošais Saskaņas un Gods kalpot Rīgai duets. Arī Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars, kura partija vēlēšanās startēs kopā ar Latvijas attīstībai, sola, ka līdz 15. februārim paziņos, kurš no politisko spēku apvienības būs mēra kandidāts. Iespējams, ka viņš pats.

Zināms, ka cīņā iesaistīties arī bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna veidotais spēks - Jaunā konservatīvā partija, kurā nesen iestājās bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieks Juris Jurašs. Iespējams, ka konservatīvo rindām piesliesies arī bijusī KNAB vadītāja vietniece Juta Strīķe. Šāda iespēja dažos Saeimā pārstāvētos politiskajos spēkos raisa satraukumu, jo tiek pieļauts, ka J. Strīķe daļai bijušā elektorāta būs pārāk vilinoša, lai saglabātu vecās lojalitātes.

Kaut arī Saeimas koalīciju veidojošo partiju izvirzītie kandidāti tiek kritizēti par viņu apšaubāmo atbilstību šim amatam un priekšvēlēšanu laikā realizējamajiem uzdevumiem, nenoliedzami, ka viņu regulārā parādīšanās televīzijā ir vērā ņemams arguments, apspriežot šo kandidātu izredzes vispār iekļūt Rīgas domē. Tas pats attiecināms arī uz M. Bondaru, kas uzmanības piesaistīšanai Saeimas tribīnē var arī zābaku vicināt. Turklāt viņš kā persona Latvijas vēlētāju vidū ir krietni populārāks par saviem konkurentiem - ja neskaita pašreizējo Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

Taču I. Sudrabas politprojekta izvirzītās D. Novickas pozīcijas ir krietni nepateicīgākas. Viņa jau 2014. gada Saeimas vēlēšanās ar otro numuru kandidēja Zemgales vēlēšanu apgabalā, taču vēlētāju izvēle viņu atmeta uz piekto pozīciju un Saeimā no šā vēlēšanu apgabala tika ievēlēts tikai viens deputāts - Aivars Meija. Arī viņas pārstāvētās partijas reitingi nevieš cerības, it īpaši uz Rīgā dominējošā Saskaņas un Gods kalpot Rīgai fona.

Taču viņas un partijas apņēmība kandidēt un pat gūt ievērojamus rezultātus jārespektē. D. Novicka, kas vada poligrāfijā strādājošo SIA Veiters korporācija, ir deklarējusi, ka «valsts attīstība nav iedomājama bez bērniem un lielām ģimenēm». Viņa uzsver, ka ir vienkāršs cilvēks, «kuru ikdienā var sastapt veikalā, parkā, aptiekā, ķīmiskajā tīrītavā».

D. Novicka līdzīgi pārējiem vēlēšanu agonistiem uzskata, ka Rīgai nepieciešams jauns redzējums, enerģiski un neatlaidīgi cilvēki, kuri «ar savu gribasspēku varētu aizraut un sasniegt rezultātus». Sabiedrībai nepieciešama drošība un noteiktība, un iedzīvotāji vēlas, lai viņus uzklausa, pauda D. Novicka. Tādēļ pēc iespējas ātrāk nepieciešams ar jaunu skatu ķerties klāt dažādu uzdevumu veikšanai Rīgā, sekojot No sirds Latvijai principiem - atbildība, atklātība, likumība un sadarbība.

D. Novickai, kuras augstās vadības spējas akcentēja partijas līdere I. Sudraba, saraksta spicē blakus atradīsies arī 2014. gada Saeimas vēlēšanās neveiksmīgi startējušais Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis un Latvijas Universitātes asociētā profesore Dita Nīmante.

2013. gada pašvaldību vēlēšanās Rīgā startēja 12 politisko organizāciju sarakstu. No tiem tikai sešiem izdevās pārvarēt 0,5% vēlētāju atbalsta slieksni un tikai trīs partijām 5%, kas garantē pārstāvniecību Rīgas Domē. Tas gan nenozīmē, ka šogad politisko cīkstoņu būs mazāk. Piemēram, nav izslēgts, ka Rīgā vēlēšanās piedalīsies arī Saeimas no frakcijām neatkarīgā deputāta Artusa Kaimiņa KPV LV.