Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Pārkāpjam likumu notverti seši deputāti

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Saeimas rudens sesijas laikā vismaz sešiem deputātiem sanācis konflikts ar likumu. Četri sodīti par satiksmes noteikumu neievērošanu, viens nav pildījis Valsts ieņēmumu dienesta prasības, un viens Rīgā patvaļīgi izvietojis reklāmu. Nerātnākie bijuši Saskaņas deputāti.

Saskaņā ar Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja Vitālija Orlova sniegto informāciju, Saskaņu pārstāvošais Ivans Klementjevs VID izvairījies iesniegt grāmatvedības dokumentus. Tāpēc dienesta Saistību izpildes nodrošināšanas daļa pieņēmusi lēmumu uzlikt viņam naudas sodu. Soda apmērs netiek atklāts, bet likums nosaka, ka par šādu nodarījumu jāmaksā no 140 līdz 350 eiro.

Arī citam saskaņietim Ivaram Zariņam sanācis pārkāpt likumu - Ceļu satiksmes noteikumus. Viņš apdzīvotā vietā vai dzīvojamajā zonā braucis ar ātrumu, kas vismaz par 31 kilometru pārsniedzis maksimāli atļauto. Arī viņam piemērots naudas sods - 160 eiro.

Savukārt Nacionālo apvienību pārstāvošais Imants Parādnieks izvietojis pilsētā reklāmas materiālus, nesaskaņojot savu ieceri ar atbildīgajiem dienestiem. Tāpēc Rīgas pilsētas būvvaldes Pilsētvides dizaina pārvaldē pieņemts lēmums, ka deputātam jāpiemēro naudas sods.

Četrdesmit eiro lielu naudas sodu samaksājis Vienotību pārstāvošais Romualds Ražuks. Spriežot pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa panta, saskaņā ar kuru viņš sodīts, deputāts uzbraucis uz dzelzceļa pārbrauktuves, kad aiz tās izveidojies sastrēgums, kas piespiedis vadītāju apturēt transportlīdzekli uz pārbrauktuves.

Arī Latvijas Reģionu apvienības biedram Jurim Viļumam sanācis pārsniegt maksimāli atļauto braukšanas ātrumu. Ņemot vērā, ka atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana nepārsniedza 30 kilometrus stundā, viņam bija jāsamaksā 40 eiro liels sods.

Arī Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Artis Rasmanis, vadot automašīnu, pārkāpis atļauto ātrumu vismaz par 11 kilometriem stundā, taču policists bijis iecietīgs un sodījis viņu vien ar brīdinājumu.

Jāpiebilst, ka šie seši deputāti, visticamāk, nav vienīgie, kas rudens sesijas laikā pārkāpuši kādu likumu. Ja deputāts nepievērš uzmanību savam amatam vai ja viņu neatpazīst un sodu var samaksāt uzreiz, viņš nemaz nenonāk Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas redzeslokā.