Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Bordānam pirmais loms no Vienotības rindām

VAI MASVEIDĪGI? Vienotību pamet tās biedri, cik masveidīgs būs šis process, rādīs laiks, taču jau tagad partiju pametusi tās ilggadējā biedre Marija Balcere © Publicitātes foto

Vienotībai nespējot izrausties no reitingu bedres un tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, tiek lēsts, ka daži partijas biedri noteikti pametīs organizāciju, lai pieslietos politiskajam spēkam, kas, pēc viņu domām, ir ar lielāku potenciālu. Vai tā patiešām notiks un cik masveidīgs būs šis process, rādīs laiks, taču jau tagad partiju pametusi tās ilggadējā biedre Marija Balcere, kas iestājusies Jāņa Bordāna partijā Jaunā konservatīvā partija.

Politologs Ivars Ījabs uzskata, ka plašākas Vienotības biedru migrācijas iespēja ir diezgan augsta, jo partijas vērtējums sabiedrībā nesola labus rezultātus vēlēšanās. «Domāju, ka daudzi Vienotības biedri saprot - pat ja partija turpinās pastāvēt un iekļūs Saeimā, tai noteikti nebūs tik lielas frakcijas un tik lielas ietekmes, kā bijusi iepriekš,» jaunas partijas meklējumu iespējamo motivāciju skaidro politologs.

Savas gaitas ar Vienotību M. Balcere saistīja jau 2002. gadā, kad iestājās Jaunajā laikā, kas vēlāk kļuva par vienu no Vienotību veidojošajiem politiskajiem spēkiem. Līdz šim viņa darbojusies Vienotības Rīgas nodaļas valdē un partijas Ētikas komisijā. Tās sastāvā viņa vēl pagājušā gada sākumā atbalstīja Ilzes Viņķeles izslēgšanu no partijas, jo uzskatīja, ka I. Viņķeles rīcība valdības veidošanas laikā iedragājusi Vienotības izredzes atgūt premjerministra amatu. M. Balcere trīs reizes arī kandidējusi Rīgas pašvaldības vēlēšanās - neveiksmīgi.

Taču līdzšinējās neveiksmes vēlēšanās un zemās izredzes sasniegt labākus rezultātus šogad neesot tas iemesls, kāpēc M. Balcere pametusi Vienotību. «Šādu lēmumu pieņēmu, jo mani neapmierināja mūsu ministru [labklājības ministra Jāņa Reira un ekonomikas ministra Arvila Ašeradena] atbalstītie likuma grozījumi par mikrouzņēmējiem un nodokļiem. Es arī esmu mazais uzņēmējs un pensionāre, un mani skar abi šie jautājumi,» skaidro M. Balcere, kuru palikt partijā neveiksmīgi centies pierunāt tās priekšsēdētājs Andris Piebalgs.

Taču ir arī cits iemesls. Nesenajā Rīgas nodaļas pilnsapulcē viņa nav ievēlēta tās valdē. Tādēļ M. Balcere pieņēmusi, ka viņas padoms un ieguldījums partijai nav vajadzīgi. «Uzskatu, ka daudz esmu partijai devusi. Darbojos arī sociālajā jomā, bet bija tā, ka mani neiebalsoja valdē, tādēļ domāju, ka mans darbs viņiem nav vajadzīgs,» saka politiķe.

Pamest politiku pilnībā viņa nav vēlējusies, tādēļ iestājusies Jaunajā konservatīvajā partijā, kas publiski paziņojusi, ka visas koalīcijas partijas ir iestigušas korupcijas purvājā un par valsti nemaz nerūpējas. «Man izskatās, ka jaunā partija, kuru vada Bordāns, skatās citādāk uz Latvijas attīstību un notikumiem valstī, un tas man ir pieņemami,» savu izvēli skaidro bijusī Vienotības aktīviste.

Vienotības Rīgas nodaļas vadītājs Olafs Pulks atzīst, ka M. Balceres aiziešana partijai ir zaudējums, jo kolēģe bijusi aktīva un ilggadēja partijas biedre, taču uzstāt uz kāda biedra palikšanu neesot viņa spēkos. «Viņa uzskatīja, ka, neiekļūstot nodaļas valdē, saņēmusi biedru neuzticības apliecinājumu. Man ir žēl, tas ir zaudējums, bet politiskā partija ir veidojums, kur biedri pulcējas brīvprātīgi. Neviens viņiem nevar piespiest nākt vai iet,» saka O. Pulks.