Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Koalīcija varētu apspriest vēlētāju reģistrēšanas jautājumu

© Nora Krevneva, F64 Photo Agency

Koalīcijas partijas pēc iepazīšanās ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Arņa Cimdara vēstuli varētu apspriest jautājumu par vēlētāju reģistrēšanas kārtību Saeimas vēlēšanās.

Cimdars nosūtījis vēstuli Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, kurā aicina atsākt diskusiju par vēlētāju reģistrācijas kārtību parlamenta vēlēšanās un tautas nobalsošanā.

Zaļo un zemnieku savienības, partijas "Vienotība" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK vadošie politiķi norāda, ka līdz šim jautājums nebija aktuālajā dienas kārtībā. Vairāki politiķi pieļauj, ka pēc iepazīšanās ar CVK rosinājumu varētu apspriest iespējamos risinājumus.

Kā ziņots, Saeimas vēlēšanās netiek lietoti iepriekš sagatavoti vēlētāju saraksti un vēlētāju uzskaitei izmanto pasu spiedogu sistēmu - vēlētājam reģistrējoties iecirknī, pasē izdara atzīmi par dalību vēlēšanās. Taču nav atrisināts jautājums par vēlētāju, kuru rīcībā ir tikai personas apliecības, iespējām piedalīties Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās, par Cimdara pausto vēstulē aģentūru LETA iepriekš informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Vēstulē deputātiem CVK priekšsēdētājs norāda uz vairākiem šī jautājuma risinājumiem - vēlētāju reģistra izmantošanu Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās, atteikšanos no personas apliecības izmantošanas Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās, likumā nosakot, ka balsošanas dokuments ir tikai pase, vai arī vēlētāju apliecību izsniegšanu vēlētājiem, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība.

13.Saeimas vēlēšanas notiks 2018.gada oktobrī.