Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Deputāti atbalsta ārkārtas situācijas izsludnāšanu noteiktajos novados saistībā ar ĀCM

© Nora Krevņeva/ f64 photo agency

Saeima ceturtdien, 19.janvārī, atbalstīja valdības rīkojumu par ārkārtējas situācijas izsludināšanu Ādažu, Krimuldas un Salaspils novadā līdz 17.aprīlim saistībā ar Āfrikas cūku mēra apkarošanu.

Rīkojums paredz, ka atbildīgā koordinējošā institūcija ārkārtējās situācijas laikā ir Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kā arī nosaka uzdevumus Valsts policijai, tostarp kontrolēt transportlīdzekļus, vai šajos novados nenotiek mājas cūku, mežacūku un to produktu pārvadājumi. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam uzdots nodrošināt uzraudzību un atbalstu dzīvnieku līķu sadedzināšanā, savukārt attiecīgo novadu pašvaldībām - ierādīt vietu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanai un piesaistīt tehniku un citus resursus nobeigušos un nogalināto dzīvnieku sadedzināšanai Āfrikas cūku mēra apkarošanas laikā.

13.janvārī PVD Krimuldas novada saimniecības ar 5023 cūku sugas dzīvniekiem nodotajos gaļas paraugos atklāja Āfrikas cūku mēri.

Valdība 17.janvārī, ņemot vērā Veterinārmedicīnas likumu un regulējumu par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli, kā arī zemkopības ministra informāciju par mēra apkarošanu, izsludināja ārkārtējo situāciju minētajās teritorijās. Saskaņā ar likumu valdības lēmums jāapstiprina Saeimai.

Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumus segs no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Āfrikas cūku mēris ir vīrusu izraisīta, ļoti lipīga, bīstama un neārstējama infekcijas slimība, kas skar cūku dzimtas dzīvniekus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.