Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Tramps solījumus sāks pildīt pirmdien

© Scanpix

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā dāsni bārstot solījumus par saviem nodomiem pēc stāšanās ASV prezidenta amatā, Donalds Tramps ļoti bieži izmantoja frāzi: «Jau pirmajā dienā es...»

Tūdaļ šis brīdis būs pienācis, un ne tikai ASV, bet arī aiz to robežām vieni ar sportisku interesi, bet citi ar neslēptām bažām sekos līdzi prezidenta pirmajiem un nākamajiem soļiem. D. Tramps, protams, nebūtu D. Tramps, ja nebūtu devis nelabvēļiem iespēju par sevi paņirgāties. No topošā prezidenta intervijas The Times izriet, ka «pirmajā dienā» viņš nedarīs vispār neko - piektdien ir inaugurācija un visi ar to saistītie pasākumi (vismaz trīs balles, pāris privāti banketi utt.), bet sestdiena un svētdiena taču ir brīvdienas. Tāpēc par savu un savas administrācijas pirmo darbadienu D. Tramps uzskatot pirmdienu. The Independent gan atgādina, ka septembrī viņa padomnieks Stīvens Mūrs solīja, ka uzreiz pēc inaugurācijas D. Tramps došoties uz Balto namu, lai pāris stundu laikā atceltu «vismaz divdesmit piecus» Baraka Obamas rīkojumus...

Ja nopietnāk, tad tajā pašā intervijā The Times jaunais ASV prezidents paziņojis, ka viņa pirmais rīkojums būs «saistībā ar robežu drošību». Politologi spriež, ka D. Tramps varētu atcelt 2012. gadā pieņemtos B. Obamas lēmumus, ar kuriem vairāk nekā 750 000 nelegālajiem imigrantiem tika piešķirtas tiesības uzturēties ASV, nebaidoties no deportācijas. Šie rīkojumi - DACA un DAPA - attiecas tiem, kuri nelegāli ieceļojuši bērnībā, kā arī tiem migrantiem, kuru bērni jau ieguvuši oficiālu uzturēšanās atļauju ASV. «Tramps tos var atcelt ar vienu parakstu,» sarunā ar AFP atzinis jurists Deivids Liopolds, piebilstot, ka tas pats attiecas uz Sīrijas bēgļu izmitināšanas programmu. Taču jaunā prezidenta solījums «jau pirmajā dienā» deportēt divus miljonus nelegālo imigrantu, kuri pastrādājuši kādus noziegumus, tik ātri nav izpildāms - gluži tāpat kā mūra vai žoga uzcelšana uz ASV un Meksikas robežas. Tajā pašā laikā vīzu izsniegšanas iesaldēšanai tajās musulmaņu valstīs, kurās plosās konflikti, arī varētu pietikt ar D. Trampa rīkojumu un valsts departamenta vēlmi to izpildīt.

B. Obamas ieviesto veselības aprūpes sistēmu Obamacare jaunais prezidents momentā atcelt nespēs, taču attiecīgs darbs jau sācies republikāņu kontrolētajā Kongresā. Toties D. Trampa pilnvaras ļaus jau pirmdien dot zaļo gaismu skandalozajam naftas cauruļvadam Keystone XL (tas savienos Kanādu ar Meksikas līča piekrastē esošajām naftas pārstrādes rūpnīcām) un atcelt veselu virkni regulējumu (lielākoties tie ir saistīti ar vides aizsardzību), kas ierobežo derīgo izrakteņu ieguvi ASV teritorijā. Atteikšanās no ASV starptautiskajām saistībām gan būs krietni piņķerīgāka, tomēr D. Tramps solījis nekavējoties informēt Klusā okeāna reģiona partnerus par to, ka ASV neratificēs brīvās tirdzniecības līgumu TPP, bet kaimiņvalstis Kanādu un Meksiku par to, ka tiks pārskatīts ar tām noslēgtais analoģiskais NAFTA līgums. D. Tramps solījis arī nekavējoties tikties ar bruņoto spēku augstākā ranga ģenerāļiem, lai viņiem uzdotu 30 dienu laikā izstrādāt plānu cīņai pret Islāma valsti, tāpat aizsardzības ministrijai būs jāiesniedz plāns, kā aizsargāt ASV infrastruktūru no kibernoziedzniekiem.