Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Trampa inaugurācija – bez zvaigznēm, bet ar protestiem

ZVĒRESTA DOŠANAS VIETA. Jau rīt Donalds Tramps, stāvot uz Kapitolija kāpnēm, dos zvērestu un oficiāli kļūs par ASV 45. prezidentu © Scanpix

Ar vainagu nolikšanas ceremoniju Ārlingtonas kapsētā un pieņemšanu Linkolna memoriālā šodien sāksies ASV 45. prezidenta Donalda Trampa inaugurācijas pasākumi.

Kulmināciju tie sasniegs rīt, kad D. Tramps un viceprezidents Maiks Penss uz Kapitolija kāpnēm dos zvērestus, bet pēc tam piedalīsies tradicionālajā parādē pa Pensilvānijas avēniju. Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka ceremonija, ko solījušies boikotēt jaunievēlētā prezidenta politiskie pretinieki, nebūs tik krāšņa un vērienīga kā iepriekšējās, turklāt pastāv bažas, ka svinības D. Trampam mēģinās sabojāt daudzie protestētāji, kuri jau kopš nedēļas sākuma pulcējas Vašingtonā.

Inaugurācijas priekšvakarā publiskoti virknes socioloģisko aptauju (Gallup, ABC News/Washington Post, CNN/ORC) rezultāti, kas liecina - D. Trampa spējām pienācīgi pildīt prezidenta pienākumus tic vien aptuveni 40% amerikāņu. Salīdzinājumam - Barakam Obamam 2009. gadā uzticējās 78% Gallup aptaujāto. Reuters atgādina, ka pirms astoņiem gadiem uz pirmā tumšādainā ASV prezidenta inaugurāciju Vašingtonā pulcējās aptuveni 1,8 miljoni cilvēku, bet šogad tiek prognozēta vien 800 līdz 900 tūkstošu ierašanās. Turklāt daudzi no viņiem uz galvaspilsētu devušies nevis tādēļ, lai sveiktu jauno prezidentu, bet gan protestētu pret viņa plāniem.

«Mēs bijām iecerējuši atbraukt uz Hilarijas Klintones inaugurāciju, taču tika ievēlēts tas otrs. Neko darīt, tagad piedalīsimies protesta demonstrācijā,» sarunā ar AFP sacījusi Endžija Nortone, kura kopā ar vairākiem tuviniekiem ieradusies no Kalifornijas. Viņi savu sen plānoto ceļojumu uz galvaspilsētu nav atcēluši, taču, kā sarunā ar BBC norādījis Vašingtonas tūrisma biroja Destination DC prezidents Eliots Fērgusons, pēc 8. novembra prezidenta vēlēšanu paziņošanas daudzi klienti atsaukuši jau rezervētās viesnīcas. Virkne Vašingtonas hoteļu jau janvāra sākumā mainīja rezervēšanas nosacījumus - līdz šim bija iespējams numuriņu noīrēt, minimums, uz četrām naktīm, bet mazā pieprasījuma dēļ tagad iespējams rezervēt vietu pat uz divām naktīm.

ASV Nacionālo parku dienests paziņojis, ka izsniegtas atļaujas 27 mītiņiem un demonstrācijām, kas Vašingtonā notiks piektdien un sestdien un ir tieši saistīti ar D. Trampa inaugurāciju. Reuters norāda, ka parasti šādu pasākumu skaits ir kādi pieci vai seši. Atsevišķas ļaužu grupas gatavojas paust atbalstu jaunajam prezidentam, piemēram, Bikers for Trump prezidents Kriss Kokss paziņojis, ka vajadzības gadījumā motociklisti ar saviem ķermeņiem aizsargāšot D. Trampu no agresīviem protestētājiem. Tomēr protesta demonstrācijas būs daudz vērienīgākas. Sestdien Nacionālajā alejā uz Sieviešu maršu varētu ierasties aptuveni 200 000 cilvēku, kuri prezidentam pieprasīs stingri ievērot cilvēktiesības un pilsoņtiesības. Vēsturnieks Džims Bendets sarunā ar televīzijas kanālu NBC sacījis, ka tik vērienīgas protesta akcijas inaugurācijas dienā vēl nav notikušas. Viņš šo demonstrāciju salīdzinājis ar 1913. gada sufražistu sarīkoto parādi Pensilvānijas avēnijā dienu pirms Vudro Vilsona inaugurācijas, atgādinot, ka toreiz sievietēm balsstiesības pieprasīja 5000 līdz 8000 aktīvistes un aktīvisti.

Amatpersonas vēstījušas, ka šāgada inaugurācijas drošības pasākumi izmaksājuši aptuveni 100 miljonus dolāru. Par kārtību Vašingtonā rūpēsies 3200 policistu un 5000 Nacionālās gvardes karavīru. Viņu galvenais uzdevums, protams, būs apsargāt valsts augstākās amatpersonas. Līdzšinējais prezidents B. Obama un viņa kundze Mišela uz inaugurāciju plānojuši ierasties tieši no Baltā nama, kur priekšpusdienā tiksies ar Trampu pāri. Neraugoties uz sāpīgo zaudējumu 8. novembra vēlēšanās, uz zvēresta došanu solījusi ierasties arī H. Klintone kopā ar vīru - ASV 42. prezidentu Bilu Klintonu. Politico.com vēsta, ka inaugurāciju apmeklēs arī Džimijs Kārters, Džordžs Bušs juniors un Diks Čeinijs. Tikmēr vairāk nekā 50 demokrātu partijas kongresmeņu nolēmuši ceremoniju boikotēt. BBC vēsta, ka šādā veidā viņi demonstrēs solidaritāti ar savu kolēģi, pazīstamo pilsoņtiesību aizstāvi Džonu Lūisu, kurš apšaubījis D. Trampa ievēlēšanas leģitimitāti un izpelnījies nievas no topošā prezidenta. Arizonas štata universitātes vēsturnieks Brūkss Simpsons gan atgādinājis, ka šis nav pirmais līdzīgais opozīcijas boikots - 1973. gadā aptuveni 80 kongresmeņu neieradās uz Ričarda Niksona zvēresta došanas ceremoniju. Savukārt D. Tramps atminējies, ka 2001. gadā Dž. Lūiss un pāris viņu domubiedru boikotēja Džordža Buša jaunākā inaugurāciju, jo uzskatījuši, ka vēlēšanās uzvarējis demokrāts Alberts Gors.

«Donalda Trampa vārds asociējas ar greznām viesnīcām un televīzijas realitātes šovu, taču viņa inaugurācija būs piezemētāka, un lielākās izklaides zvaigznes tajā neredzēsim,» raksta Reuters. Dž. Bendets atgādinājis, ka kopš 1941. gada, kad Franklins Rūzvelts uz inaugurāciju uzaicināja Čārliju Čaplinu un Mikiju Rūniju, Holivudas, bet vēlāk arī popmūzikas zvaigžņu klātbūtne šajā ceremonijā bijusi teju vai obligāta. Taču izklaides industrijas pārstāvju attieksme pret D. Trampu ir, maigi izsakoties, rezervēta. Tiesa, vesela virkne aktieru, mūziķu un citu slavenību par to, ka boikotēs inaugurāciju un neuzstāsies tās pasākumos, paspēja paziņot, vēl pirms viņiem kāds vispār bija to piedāvājis. Taču, kā norāda Reuters, Eltons Džons un Šarlota Čērča patiešām atteikušies piedalīties ceremonijā, tāpat kā Brodveja zvaigzne Dženifera Holideja, kura sākotnēji piekrita, bet pēc tam bija spiesta atsaukt dalību fanu niknās reakcijas dēļ. «Tamlīdzīgus precedentus patiešām ir grūti atrast,» atzinis Dž. Bendets.

Kā raksta Politico.com, no izklaides viedokļa ceremonija būs diezgan paplāna. Himnas dziedāšana uzticēta talantu šova dalībniecei Džekijai Ivenko, uzstāsies country mūziķis Tobijs Kīts un rokgrupa Three Doors Down, kā arī mormoņu koris un tās deju trupas The Rockettes dalībnieces, kurām nav aizspriedumu pret D. Trampa ievēlēšanu un pietiekami bieza āda, lai paciestu naidīgos komentārus interneta sociālajās vietnēs. Jaunā prezidenta inaugurācijas komitejas priekšsēdētājs Toms Baraks sarunā ar Reuters gan centies defektu pārvērst par efektu, paziņojot, ka nekādas izklaides industrijas zvaigznes vispār nav vajadzīgas, jo galvenā zvaigzne ir topošais prezidents - Donalds Tramps.