Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

ZZS saglabā amatu Jūrmalas domē

SMAGS MANTOJUMS. Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošajai Ritai Sproģei jāpārņem Jūrmalas pilsētas vadība no demisionējušā Gata Trukšņa © F64

Bijušā Jūrmalas domes priekšsēdētāja Gata Trukšņa neizslēgšana no Latvijas Zaļās partijas ir sašķēlusi šo politisko spēku. Daļas partijas biedru vēlmi distancēties no iespējamā likumpārkāpēja pārspējusi vēlme pēc labiem rezultātiem Jūrmalas pašvaldības vēlēšanās – G. Truksnis kūrortpilsētā ir vismīlētākais politiķis.

Pēc tam, kad kļuva zināms, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) G. Truksni līdz ar divām citām personām tur aizdomās par partiju nelikumīgu finansēšanu, Latvijas Zaļās partijas (LZP) valde rīkojās tieši tā, kā to vēlējās publiskajā telpā labāk sadzirdamā sabiedrības daļa - tika pieņemts lēmums par viņa izslēgšanu no partijas.

Taču saskaņā ar partijas statūtiem valdes lēmumu var pārsūdzēt partijas domē, un G. Truksnis, kurš ir pārliecināts, ka likuma priekšā ir tīrs, partijas Jūrmalas nodaļas atbalstīts, šo iespēju izmantoja. Rezultātā pagājušās nedēļas domes sēdē ar 20 pret 17 balsīm pieņemts lēmums, ka G. Truksnis saglabā partijas biedra karti.

Šādu lēmumu pieņemt mudinājis fakts, ka, par spīti skandālam par viņa iespējamo dalību nelikumīgos darījumos, viņš Jūrmalā joprojām ir mīlētākais politiķis. Socioloģiskie pētījumi liecina, ka viņu joprojām atbalsta vairāk nekā 50% Jūrmalas vēlētāju, un tas, protams, ir vērā ņemams politiskais kapitāls, no kura ir grūti atteikties.

Tieši tādēļ G. Truksnis apliecinājis, ka nākamajās vēlēšanās atkal ir gatavs kandidēt uz pilsētas mēra amatu.

Ir arī cits arguments, kura lietderības koeficienta veidošanā cītīgi palīdzējis arī pats KNAB. Proti, līdzšinējā pieredze ļauj bez sirdsapziņas pārmetumiem atgādināt, ka daudzas skaļi uzsāktās KNAB lietas līdz beigām tā arī nav novestas. Bijušas vien skaļas aizturēšanas bez rezultāta.

Uz to norāda arī LZP partneres Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. «Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, mūsu viedoklis ir tāds, ka ir jāsagaida tiesas spriedums. Tikai uz aizdomu pamata izslēgt no partijas nebūtu pareizi,» saka A. Brigmanis.

Turklāt šajā epopejā ar, iespējams, nelikumīgo partiju, tajā skaitā ZZS, finansēšanu joprojām nav skaidrs - partijas ir saņēmušas nelikumīgus ziedojumus vai nav. «Tuvojas priekšvēlēšanu kampaņa, būs nepieciešama nauda. Lai zinātu, vai varam to tērēt, esam prasījuši KNAB, un tas atbildēja, ka pretenziju nav. Taču tā ir tikai mutiska atbilde,» norādīdams, ka partija pašlaik ir ķīlnieces lomā, saka A. Brigmanis.

To, ka KNAB līdz šim nav spējis pateikt - ir partija saņēmusi nelikumīgus ziedojumus vai nav, un tas apgrūtina organizācijas darbu, apliecina arī LZP līdzpriekšsēdētājs Ingmārs Līdaka. Arī viņš piekrīt, ka KNAB pārāk bieži skaļi uzsācis lietas, nenovedot tās līdz galam, taču jautājumā par G. Trukšņa izslēgšanu no partijas viņš ir principiāls - tas partijas tēla saglabāšanas dēļ bija jāizdara. Tagad I. Līdaka distancējas no domes lēmuma, jo gan LZP valdē, gan domē balsojis par G. Trukšņa izslēgšanu no partijas. «Politisko atbildību par G. Trukšņa darbību tagad var jautāt tiem 20 domes deputātiem,» neslēpjot nepatiku par radušos situāciju, saka politiķis.

Tikmēr, aizbildinoties ar sliktu veselību, G. Truksnis atkal pametis Jūrmalas mēra amatu, kurā pēc trīs nedēļu pārtraukuma ar tolaik vēl Saskaņu pārstāvošas deputātes atbalstu tika apstiprināts novembrī. Tomēr ZZS amatu saglabājusi. Par Jūrmalas mēru kļuva Rita Sproģe. Par viņas kandidatūru nobalsoja 12 deputātu, bet pret - divi.