Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Valdība lems par Latvijas un ASV iepirkumu aizsardzības līguma apstiprināšanu

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Valdība šodien lems, vai apstiprināt Latvijas un ASV valdību savstarpējo līgumu par iepirkumiem aizsardzības vajadzībām.

ASV normatīvais akts nosaka, ka ASV valdībai, veicot iepirkumus, priekšroku jādod ASV uzņēmumu ražotajai produkcijai. Līdz ar to Latvijas uzņēmumu dalība ASV iepirkumos ir ierobežota, kavējot Latvijas kā NATO dalībvalsts apņemšanās nodrošināt aizsardzības spēju savietojamības principu ievērošanu izpildi.

Lai novērstu šo situāciju, nepieciešama divpusēja Latvijas un ASV valdību līguma par iepirkumiem aizsardzības vajadzībām noslēgšana, skaidro Aizsardzības ministrijā (AM).

Līguma noslēgšana atvieglos ne tikai Latvijas uzņēmumu dalību ASV puses organizētajos iepirkumos, bet nodrošinās vienādotas iespējas abu valstu uzņēmējiem piedalīties otras valsts iepirkumu procedūrās. Līguma noslēgšana veicinās Latvijas drošības un aizsardzības industrijas rūpnieciskās bāzes attīstību, kā arī standartizācijas militārajā jomā nodrošināšanu abu valstu kā NATO dalībvalstu starpā, norāda AM.

Līgums attiecas uz ASV Aizsardzības departamenta un Latvijas AM aizsardzības spējas iegūšanu, īstenojot izpēti un attīstību, izejvielu un materiālu, tostarp aizsardzības priekšmetu, iepirkumus un aizsardzības priekšmetu atbalsta pakalpojumu iepirkumus.

Līgums nosaka procedūras savstarpēju iepirkumu realizācijai. Līgums gan neattiecas uz būvniecību un būvmateriāliem, kas tiek piegādāti saskaņā ar būvlīgumiem.

Šādu līgumu ar ASV pagājušā gada septembrī ir parakstījusi arī Igaunija.

AM norāda, ka būtiska ir ASV puses prasība, ka iepirkuma organizētājs nepieciešamības gadījumā veic pārbaudi uzņēmēja telpās.

Attiecīgi šāds nosacījums ir ietverts līgumā ar mērķi noteikt, ka Latvijas institūcijas uz šādiem gadījumiem neattiecina industriālās aizsardzības politiku un nerada šķēršļus otras puses iepirkumu veicēja pārstāvjiem apmeklēt Latvijas uzņēmumu telpas.

Līgums neparedz atšķirīgu regulējumu no spēkā esošajiem nacionālajiem tiesību aktiem iepirkumu jomā.

Līgums paliek spēkā piecus gadus un tiek automātiski pagarināts uz nākamajiem piecu gadu periodiem, ja vien kāda no pusēm to neizbeidz.