Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Janvāra beigās tiks parakstīts līgums par "Rail Baltica" dzelzceļa savienojuma izveidi

© F64

Baltijas valstu premjerministru sanāksmē 31.janvārī plānots parakstīt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas līgumu par Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" savienojuma izveidi, informēja Igaunijas Ekonomikas un infrastruktūras ministrijā.

Igaunijas ekonomikas un sakaru ministre Kadri Simsone citiem valdības ministriem un valsts kontrolierim nosūtījusi valdības rīkojuma projektu, kurš paredz apstiprināt trīs Baltijas valstu līguma par "Rail Baltica" savienojuma izveidi projektu.

Saistībā ar nodomu parakstīt līgumu 31.janvārī Simsone lūgusi ministrus un valsts kontrolieri savu apstiprinājumu nosūtīt līdz 18.janvārim, lai Igaunijas Ārlietu ministrija varētu iesniegt dokumentus izskatīšanai Igaunijas valdības 26.janvāra sēdē.

Baltijas valstīm šajā dokumentā ir jāizklāsta valstu pienākumi saistībā ar dzelzceļa savienojuma izveidi, lasāms Simsones iesniegtā rīkojuma projekta pavadvēstulē.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas partneru starpā ir radušās nesaskaņas saistībā ar atšķirīgu interpretāciju par iepriekš parakstītajiem līgumiem. Turklāt vairāki nozīmīgi jautājumi nav apskatīti nevienā iepriekš parakstītajā dokumentā.

Tādēļ parakstāmais līgums ir nozīmīgs priekšnosacījums "Rail Baltica" ātrvilciena līnijas izbūvei. Līguma mērķis cita starpā ir palielināt savstarpējo uzticību "Rail Baltica" īstenojošo valstu starpā.

Pēc līguma parakstīšanas tas būs jāratificē visu trīs Baltijas valstu parlamentos.

Līgums regulē vispārējo "Rail Baltica" projektu: maršrutu, sagatavošanās darbu laika grafiku, infrastruktūras īpašumtiesību jautājumus un būvniecības finansējumu.