Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Bergmanis: Latvijas sabiedrībā ir pārāk lielas bažas par Krievijas darbībām

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis apgalvoja, ka šobrīd Latvijas sabiedrībā ir vērojamas pārāk lielas bažas par Krievijas darbībām saistībā ar bruņojumu un aizsardzību.

Bergmanis atzīst, ka situācija saistībā ar Krieviju nav viegla, bet šobrīd Latvijas sabiedrībā ir vērojama tendence, ka cilvēki ir pārāk satraukušies par Krievijas darbībām aizsardzības jomā.

Ministrs arī vēsta, ka februāri ir gaidāma NATO vadītāju tikšanās, kurā būs vismaz 7 jauni ministri, līdz ar to Bergmanis prognozē, ka ir gaidāmi jauni lēmumi un pārmaiņas saistībā ar aizsardzības sistēmu. Viņš arī uzsver, ka šobrīd galvenais uzdevums ir Varšavas samitā pieņemto lēmumu īstenošana.

Bergmanis arī vēsta, ka šogad norisināsies lielas Krievijas karavīru mācības, par kurām ir bažas, jo nav zināmi visi fakti. ''Tāpēc galvenais ir saglabāt caurspīdīgumu. Mēs cenšamies iegūt pēc iespējas lielāku informāciju par to, cik lielas mācības būs'' vēsta ministrs.

Jautāts par iespējamajām izmaiņām saistībā ar ASV prezidenta maiņu, Bergmanis apgalvo, ka ASV vēstniece ir apliecinājusi, ka viss ko ASV ir apņēmusies izdarīt saistībā ar aizsardzību, tiks īstenots. Tā pat šogad ir paredžetas arī vērienīgas ārvalstu karavīru rotācijas Latvijā.

Bergmanis arī atzīst, ka šobrīd ir problēmas ar rezerves karavīru apmācību Latvijā, kas saistītas ar likumiskiem šķēršļiem. Viņš arī vēsta, ka varētu skolās ieviest obligāto valsts aizsardzības apmācību. Līdz ar to cilvēki Latvijā aizsardzības jomā būtu sagatavoti tādā pašā līmenī kā citviet Eiropā.