Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Trampu cenšas diskreditēt ar vecām baumām

© scanpix

Līdz ASV 45. prezidenta Donalda Trampa inaugurācijai palikusi mazliet vairāk nekā nedēļa, kad izcēlies kārtējais ar viņa vārdu saistītais skandāls.

Izlūkdienesti pagājušonedēļ informējuši gan pašu D. Trampu, gan valsts augstākās amatpersonas un kongresmeņus par to, ka Kremlis esot vācis kompromitējošas ziņas par jaunievēlēto prezidentu, cita starpā izmantojot viņa priekšvēlēšanu štāba locekļu saistību ar Krievijas pilsoņiem. Lai gan informācija atzīta par «nepārbaudītu», tās noplūde lieku reizi apliecina - D. Trampa pretinieki joprojām nespēj samierināties ar zaudējumu.

Informāciju par to, ka Kremļa rīcībā esot kompromats par D. Trampa finansiālajiem un personīgās dzīves noslēpumiem, kā lielu sensāciju izplatīja interneta ziņu vietne Buzzfeed un televīzijas kanāls CNN. Ziņu aģentūra Reuters, atsaucoties uz kādu augsta ranga amatpersonu, gan norāda, ka patiesībā runa ir par to pašu dosjē, kas zināmās aprindās Vašingtonā cirkulējis jau kopš pagājušā gada rudens un kura saturu jau labu laiku pirms 8. novembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām pētīja Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti. Šo dokumentu sastādījis kāds bijušais britu izlūkdienesta MI6 darbinieks. Sākotnēji viņa pētījumus finansējis viens no D. Trampa konkurentiem republikāņu nometnē, bet pēc tam, kad miljardieris oficiāli tika nominēts par partijas kandidātu prezidenta vēlēšanās, pētnieku sākuši finansēt demokrāti.

Cik noprotams, visas šīs akcijas mērķis bijis viens - nepieļaut D. Trampa ievēlēšanu prezidenta amatā. Taču atrast stingrus pierādījumus, kas apliecinātu D. Trampa atkarību no Kremļa vai sadarbību, acīmredzot nav izdevies, jo pretējā gadījumā šī informācija jau pirms vēlēšanām būtu kļuvusi par demokrātiem simpatizējošo mediju (un tādu bija vairākums) galveno ziņu. Brīdī, kad demokrāti to sapratuši, dosjē iesniegts FIB, lai gūtu vismaz kādas politiskās dividendes, proti, varētu apgalvot, ka pār D. Trampu gulstas tik lielu aizdomu ēna, ka viņa saistību ar Krievijas varas struktūrām jau izmeklē federālie aģenti. Tomēr FIB direktors Džeimss Komijs demokrātu cerības neattaisnoja un nedz pirms vēlēšanām, nedz pēc tām oficiāli par šo izmeklēšanu neizteicās.

Bēdīgi slavenajā dosjē norādīts, ka ar Kremli saistīti speciālisti gadiem ilgi vākuši informāciju par D. Trampu, ko varētu izmantot, lai šantažētu jaunievēlēto ASV prezidentu. Kā piemērs tiek minēta 2013. gada vasara, kad D. Tramps Maskavā rīkoja skaistumkonkursu Miss Universe. Vienā no Krievijas galvaspilsētas viesnīcām, numuriņā, kur viņš apmeties, bijušas uzstādītas videokameras, kas iemūžinājušas D. Trampa izklaides ar prostitūtām. Ciniski noskaņoti interneta komentētāji no republikāņu nometnes gan smej, ka ar šādiem materiāliem D. Trampu neesot iespējams šantažēt, pie viena paužot neizpratni, ar ko gan bagātnieks tik ļoti ieinteresējis Krievijas īpašos dienestus - 2013. gadā viņš vēl pats nebija izlēmis, vai kandidēt uz prezidenta amatu.

Līdzīga līmeņa ir arī citi tā sauktie pierādījumi - piemēram, pagājušovasar daudz apzelētā tēma, ka D. Trampa priekšvēlēšanu štābā esot ar Krievijas amatpersonām, biznesmeņiem un pat izlūkdienestiem saistīti cilvēki. «Izmeklētājiem līdz šim nav izdevies gūt apstiprinājumu informācijai par Trampa finansiālajām un personīgajām saiknēm ar Krievijas uzņēmējiem un citām personām, kas strādā Krievijas izlūkdienestā vai darbojas tā labā,» raksta Reuters, atsaucoties uz anonīmu, taču uzticamu avotu valdībā.

AFP uzsver, ka pat Buzzfeed galvenais redaktors Bens Smits paudis nopietnas šaubas par to, vai dosjē rakstītais ir patiesība, taču uzskatījis, ka to nepieciešams publiskot «atklātības interesēs». Pats D. Tramps, kurš vakar gatavojās savai pirmajai lielajai preses konferencei pēc ievēlēšanas prezidenta amatā, aprobežojās ar īsu un kodolīgu ierakstu Twitter, kurā bija pieminētas «viltus ziņas» un «raganu medības». Terminu «raganu medības» vakar no viņa aizņēmās arī Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, uzsverot, ka Krievija nav vākusi kompromitējošas ziņas nedz par D. Trampu, nedz viņa sāncensi vēlēšanās Hilariju Klintoni.