Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

FM būtu gatava iet uz lielāku progresivitāti nodokļu jomā

© www.prestigeinsurancecenter.con

Finanšu ministrija (FM) ir gatava iet uz lielāku progresivitāti nodokļu jomā, šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē sacīja FM parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS).

Putra skaidroja, ka jau tagad zināma progresivitāte tiek īstenota ar neapliekamo minimumu, tomēr FM būtu gatava iet arī uz lielāku progresivitāti, piedāvājot variantus nodokļu pamatnostādnēs.

Lai par to diskutētu jāizdomā, kāds ceļš būtu labāk ejams - diferencētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme vai tomēr neapliekamā minimuma izmaiņas, piebilda politiķis. Viņš skaidroja, ka pašlaik sistēma ar neapliekamo minimumu ir gana sarežģīta un diferencēto nepaliekamo minimumu varētu vienkāršot, iespējams, nosakot konstantus skaitļus.

Putra uzsvēra, ka par šo jautājumu būs vēl plašas diskusijas - valdībā, Saeimā, Budžeta komisijā.

Šāda diskusija komisija šodien bija, jo tika vērtēta iedzīvotāju iniciatīva par progresīvo nodokļu sistēmu.

Kolektīvais iesniegums "Par progresīvu nodokļu sistēmu" Saeimā tika iesniegts decembrī. Šo iniciatīvu parakstīt mudināja biedrība "Progresīvie". "Nevienlīdzība Latvijā ir sasniegusi Eiropā visaugstāko, civilizētā sabiedrībā nepieņemamu līmeni. Tas nozīmē, ka nodokļi ir lielāki tiem, kam ienākumi mazi, bet ļoti bagātie maksā pavisam maz. Progresīva nodokļu sistēma ir pamats, lai Latvijā veidotos sabiedrības vidusslānis, ekonomikas izaugsmes augļus varētu baudīt visi, ne vien šaura sabiedrības grupa un ikviens sabiedrības loceklis ar godīgu darbu varētu nopelnīt cienīgu atalgojumu," norādīja iniciatīvas autori.

Deputāti vēl turpinās diskusijas par šo jautājumu.