Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Vairākas partijas pagaidām nepauž nostāju jautājumā par RPIVA

© foto.lu.lv

Jautājumā par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) iespējamo pievienošanu Latvijas Universitātei (LU) koalīcijas partneri - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - vēlas uzklausīt visas iesaistītās puses, tāpēc pagaidām nepauž nostāju, vai atbalstīs augstskolas reorganizāciju.

Jāuzklausa situācijā iesaistītās puses, lai šāds lēmums netiek pieņemts divu konkurējošo augstskolu lobiju cīņas veidā, uzsver ZZS valdes loceklis Edgars Tavars.

Viņš norādīja - lai spriestu par augstākās izglītības iestāžu nākotni, vispirms ir jāizveido atbilstošs augstākās izglītības reformu plāns. Pirms šāda plāna tapšanas ZZS nevēlētos vērtēt kādu atsevišķu ar pārējo sistēmu nesaistītu piedāvājumu vienu augstskolu pievienot citai, skaidroja politiķis. Tavars norādīja, ka šajā jautājumā ir sācis sarunas ar nozares pārstāvjiem, un ZZS turpinās komunikāciju ar saistītajām pusēm.

Arī VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA sacīja, ka nacionālā apvienība plāno uzklausīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), kā arī augstskolu pārstāvjus. Paredzēts, ka šāda diskusija varētu notiks apvienības valdes sēdē.

Kā ziņots, IZM nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Kā aģentūrai LETA apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

IZM skaidroja, ka augstākās izglītības iestāžu konsolidācija pašlaik ir Eiropā aktuāla prakse. Tās mērķis ir panākt efektīvu ierobežoto resursu izmantošanu, paaugstināt studiju un zinātniskās pētniecības kvalitāti un veicināt augstākās izglītības iestāžu konkurētspēju. IZM ieskatā ir jāveic nepieciešamo speciālistu sagatavošanas līdzsvarošana. Pedagoģijas studijas ir jākoncentrē tādās augstākās izglītības iestādēs, kas spēj nodrošināt augsta līmeņa zinātnisko bāzi, akadēmisko personālu un infrastruktūru visu mācību priekšmetu skolotāju studijām, pārliecināti IZM.

Reorganizāciju plānots pabeigt līdz 2017.gada augustam. Izmaiņas studiju procesā stāsies spēkā 2017./2018.akadēmiskajā gadā.

RPIVA ir IZM padotībā esoša valsts dibināta augstskola, kas dibināta 1994.gada 10.maijā. 2016./2017.akadēmiskajā gadā tajā ir 3514 studējošie. No kopējā studējošo skaita 565 jeb 16% studē par valsts budžeta līdzekļiem un 2949 jeb 81% - nepilna laika studijās par maksu. Akadēmijai ir astoņas filiāles dažādos Latvijas reģionos: Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Jēkabpilī, Kuldīgā, Madonā, Tukumā un Ventspilī. Filiālēs kopumā studē 998 nepilna laika studējošie.