Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

KNAB šogad cīnīsies ar partiju sponsoru nelikumīgajām darbībām

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad īpašu uzmanību pievērsīs jūnijā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām, kā arī mēģinās paaugstināt valsts amatpersonu deklarāciju pārbaužu efektivitāti.

Birojs sagatavo "KNAB darbības stratēģiju 2017.- 2019.gadam", kuru janvāra sākumā plānots nosūtīt saskaņošanai Ministru prezidentam. Tas ir vadības dokuments, kas nodrošinās biroja darbības plānošanu, nosakot KNAB stratēģiskos mērķus, uzdevumus mērķu sasniegšanai, rezultatīvos rādītājus un to sasniedzamās vērtības, aģentūrai LETA skaidroja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Šogad jūnijā notiks pašvaldību vēlēšanas, tādējādi priekšvēlēšanu aģitācijas laikā politiķu un partiju popularizēšanai tiks izmantoti ievērojami finanšu līdzekļi, kas savukārt var palielināt partiju sponsoru iegūto ietekmi uz partiju darbībām. Liela apmēra finanšu līdzekļu piesaiste rada augstu korupcijas risku, vienlaikus palielinot sabiedrības aizdomas, ka ziedojumi tiek pieņemti apmaiņā pret atsevišķu personu vai personu grupu interešu virzīšanu, uzskata KNAB. Līdz ar to partiju finansēšanas kontrolei šogad tikšot pievērsta prioritāra uzmanība.

Lai veicinātu valsts amatpersonu deklarāciju pārbaužu efektivitāti, KNAB sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu izvērtēs valsts amatpersonu deklarēšanās sistēmas darbību, sagatavojot rezultatīvos rādītājus, lai būtu iespējams novērtēt tās efektivitāti. Lai veicinātu labākās prakses ieviešanu, kā arī sabiedrības līdzdalību amatpersonu darbības kontrolē, VID sadarbībā ar biroju izvērtēs nepieciešamību deklarāciju informācijas sistēmā ievietot arī amatpersonu precizētās deklarācijas, kā arī nepieciešamības gadījumā rosināt attiecīgu grozījumu normatīvajos aktos izstrādāšanu.

Lai apkarotu Krimināllikumā paredzētos ar korupciju saistītos noziedzīgos nodarījumus valsts institūciju dienestā, KNAB tuvāko gadu laikā iecerējis paaugstināt spējas informācijas un datu ieguvē, apstrādē un analīzē, tostarp, veicinot informācijas apmaiņas procesus ar citām institūcijām.

Tāpat plānots sagatavot priekšlikumus grozījumiem Krimināllikumā, paredzot atbildību par valsts amatpersonu prettiesisku rīcību, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, kas vērsts uz uzticētās mantas piesavināšanos, gadījumos, kad nav radīts būtisks kaitējums valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Attiecībā uz KNAB darbiniekiem plānots nodrošināt atbilstošu apmācību operatīviem darbiniekiem un izmeklētājiem profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanai.

"Joprojām būtiska ir gan proaktīva, gan aktīva pretdarbība korupcijas izpausmēm veselības aprūpes nozarē, kurai turpmākajos gados tiek plānots palielināt piešķirto valsts budžeta finansējumu," norāda birojs.

Ņemot vērā iepriekš minēto, KNAB nozīmīgākie resursi tikšot koncentrēti koruptīvu nodarījumu izskaušanai pašvaldībās, institūcijās, kas iesaistītas ES fondu vadībā, transporta nozarē, vides aizsardzības nozarē, veselības aprūpes, kultūras un sporta nozarēs, kā arī tiesu varas, tiesību aizsardzības institūcijās.