Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Kliedē Trampa sētās bažas

VARAM BŪT MIERĪGI. ASV senators Džons Makeins (centrā), tiekoties ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, apliecināja, ka ASV būs uzticīgas savām saistībām ar NATO sabiedrotajiem © F64

Apliecinot, ka sabiedrotajiem nav jābīstas no izmaiņām ASV ārpolitikā arī pēc Donalda Trampa ievēlēšanas prezidenta amatā, Latvijā viesojas D. Trampa partijas biedra, ASV senatora Džona Makeina vadītā delegācija. Senators mūsu aizsardzības ministram apliecinājis – ASV joprojām būs stratēģiskais sabiedrotais.

Jau vairākkārt vēstīts par D. Trampa priekšvēlēšanu kampaņā paustajiem paziņojumiem par attiecību pārskatīšanu ar NATO sabiedrotajiem, Baltijas valstīs izraisot zināmu satraukumu.

Trešdien, tiekoties ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani, Dž. Makeins izteica ASV kā stratēģiskā partnera atbalstu mūsu valsts aizsardzības stiprināšanā. Senators, kas ir arī ASV Bruņoto dienestu komitejas priekšsēdētājs, vērsa sarunbiedru uzmanību arī uz informatīvās telpas drošību, uzsverot arī kiberaizsardzības nozīmi vispārējo draudu pārvarēšanā. «Gan vēstījumiem, gan valodai ir liela nozīme - kā tradicionālajā informatīvajā telpā, tā kibertelpā,» sarunā ar aizsardzības ministru uzsvēra Dž. Makeins.

R. Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube tikās arī ar ASV senatoriem Lindsiju Greiemu un Eimiju Klobušaru, lai pārrunātu reģionālās drošības aktualitātes un turpmāko divpusējo sadarbību.

Apmaiņā pret Dž. Makeina pausto atbalstu R. Bergmanis savukārt uzsvēris, ka Latvija, pieņemot 2017. gada budžetu, ir ceļā uz aizsardzības spēju stiprināšanu un attīstīšanu, pierādot sevi kā spēcīgu NATO dalībvalsti un stratēģisko partneri ASV. Proti, Latvija negrasās mainīt savus mērķus un jau tuvākajā laikā aizsardzības spēju stiprināšanai tā veltīs vismaz divus procentus no valsts iekšzemes kopprodukta.

Tāpat ministrs ar senatoriem bija vienisprātis par Krievijas radīto apdraudējumu un novēroto militāro aktivitāšu palielinājumu pēdējo gadu laikā, kas izraisa neskaidrību par valsts mērķiem. Senatori šajā kontekstā arī apliecinājuši, ka nešaubās par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā un sauks tās prezidentu Vladimiru Putinu pie atbildības. Kā tas notiks, senatori neprecizēja.

To, ka ASV senatoru vizīte Latvijai ir lieliska iespēja apliecināt savu apņemšanos būt pilnvērtīgam NATO sabiedrotajam, uzsver arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis. «ASV senatoru vizīte ir lieliska iespēja ASV pusei pārliecināties par Latvijas nopietno attieksmi pret savām saistībām NATO un savu drošību. No Latvijas puses uzsvēru mūsu valsts apņemšanos pilnībā nodrošināt visas uzņemošās valsts saistības sabiedroto spēku klātbūtnei Latvijas teritorijā,» pēc tikšanās ar ASV senatoriem teica Valsts prezidents.

Viņš arī atgādināja, ka jau šobrīd Latvija ir būtiski palielinājusi valsts budžeta finansējumu aizsardzībai un apņēmusies līdz 2018. gadam sasniegt aizsardzības budžetu divu procentu apmērā no IKP.

Prezidents atklāja, ka sarunās ar senatoriem liela uzmanība pievērsta kiberdrošības izaicinājumiem, ar kuriem arvien biežāk sastopas NATO dalībvalstis un kuru apkarošana ir viena no alianses prioritātēm.

Valsts prezidents pauda gandarījumu par iespēju Rīgas pilī uzņemt ASV senatorus, kuri jau ilgstoši ir zināmi ar savu stingro atbalstu Baltijas reģiona drošības stiprināšanai. «Jau agrāk esmu vairākkārt ticies ar senatoru Džonu Makeinu un vēlos viņam pateikties par atkārtoti pausto ASV nemainīgo uzticību NATO 5. panta saistībām,» teica Valsts prezidents.