Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

LNVM nonāks arī premjeriem pasniegtās diplomātiskās dāvanas

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam (LNVM) plānots nodot arī tās diplomātiskās dāvanas, kas pasniegtas Ministru prezidentiem un viņu laulātajiem un kas pēc amata pilnvaru beigām nav izpirktas, - to paredz Valsts kancelejas sagatavotie grozījumi noteikumos par kārtību, kādā reģistrējamas, novērtējamas, izmantojamas un izpērkamas diplomātiskās dāvanas un dāvanas, kas pieņemtas, pildot valsts amatpersonas pienākumus, un kas ir publiskas personas institūcijas īpašums.

Pašreiz šāda rīcība paredzēta ar diplomātiskajām dāvanām, kuras amata pilnvaru laikā saņem valsts prezidents un viņa laulātais. Savukārt Ministru prezidentam pasniegtās dāvanas līdz šim tika uzglabātas Valsts kancelejā, kurai jāatbild par to saglabāšanu. Tomēr Valsts kanceleja vērš uzmanību, ka tās pienākumos neietilpst Ministru prezidenta un viņa laulātā pieņemto diplomātisko dāvanu uzglabāšana, kuras nereti ir mākslinieciski vērtīgi priekšmeti un kuru uzglabāšanai un saglabāšanai nepieciešami īpaši apstākļi un atbilstošas telpas.

Grozījumi regulējumā paredz, ka pēc dāvanu saņemšanas no Valsts kancelejas, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs saglabās kolekcijas zinātnisko un vēsturisko veselumu, nodrošinās kolekcijai atbilstošu aprūpi, uzskaiti, pārvaldību un tās pieejamību plašai sabiedrībai, tajā skaitā muzeja ekspozīcijās un izstādēs. Tas sekmēšot pozitīva Latvijas tēla veidošanu valstī un starptautiskā līmenī.

Tāpat grozījumi tiks veikti saistībā ar dāvanu novērtēšanas komisijas sastāvu, to papildinot ar Kultūras ministrijas norīkotiem ekspertiem. aunā kārtība novērsīs situāciju, kad valsts pārvaldes iestāde algo citu valsts iestādē nodarbinātu ekspertu dāvanu novērtēšanai. Tāpat komisija, kurā darbosies konkrētās nozares eksperti, radīs lielāku sabiedrības uzticību un pārliecību, ka dāvanas vērtība noteikta atbilstoši, norāda Valsts kanceleja.

Grozījumiem vēl jāgūst atbalsts valdībā.