Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

EK ierosina pārskatīt sociālo pabalstu piešķiršanu imigrantiem no citām dalībvalstīm

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Eiropas Komisija (EK) otrdien ierosinājusi pārskatīt noteikumus, kas regulē sociālo pabalstu piešķiršanu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs citu bloka valstu pilsoņiem.

EK priekšlikums publiskots sešus mēnešus pēc Lielbritānijas referenduma, kurā briti nobalsoja par izstāšanos no ES. Balsojuma rezultātu lielā mērā noteica Lielbritānijas pilsoņu neapmierinātība ar imigrāciju un tā dēvēto pabalstu tūrismu.

"Mums nepieciešama darbaspēka mobilitāte, lai palīdzētu atjaunot ekonomisko izaugsmi un konkurētspēju. Bet mobilitātei jābalstās uz skaidriem, godīgiem un realizējamiem noteikumiem," paziņoja ES komisāre Marianna Teisena, kas atbildīga par nodarbinātību, sociālajām lietām un darbaspēka mobilitāti.

Viņa norādīja, ka šis priekšlikums sargā kustības brīvību un pilsoņu tiesības, vienlaikus stiprinot instrumentus, kas paredzēti pārkāpumu novēršanai.

Saskaņā ar EK priekšlikumu ES pilsoņiem būtu jānostrādā vismaz trīs mēneši jaunajā bloka mītnes zemē pirms varēs pretendēt uz pilnu pabalstu bezdarba gadījumā.

Saskaņā ar esošajiem noteikumiem imigranti var uzrādīt iepriekšējo darbavietu citā bloka valstī, pieprasot pabalstu jaunajā mītnes zemē. Kritiķi uzskata, ka šie noteikumi veicina tā dēvēto pabalstu tūrismu.

EK priekšlikums arī paredz, ka cilvēki, kas dzīvo vienā ES valstī, bet ikdienā dodas strādāt uz citu valsti, bezdarba gadījumā saņems pabalstu tajā valstī, kur atradās viņu darbavieta.

Šīs izmaiņas noteikumos skartu tādas valstis kā Beļģija un Francija, kuras iedzīvotāji pierobežas apgabalos nereti dodas strādāt uz Luksemburgu, kur algas ir lielākas.

EK priekšlikums tika gaidīts jau agrāk, bet tika atlikts, lai neradītu papildus konfliktus "Breksita" kampaņas laikā.

Sākotnējā versija paredzēja ierobežot bērnu pabalstus atbilstoši nosacījumiem, par kuriem toreizējais Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons vienojās ar Briseli, cerībā panākt tautas atbalstu palikšanai ES.

EK priekšlikums nodots apspriešanai Eiropas Parlamentā un ES dalībvalstīs.