Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

"Vienotība" pagaidām neatbalsta atteikties no minimālām sociālām iemaksām

© Andrejs Terentjevs, F64 Photo Agency

"Vienotība" pagaidām nepauž atbalstu ierosinājumam nākamgad atteikties no ieceres par minimālām sociālām iemaksām un līdz 15% palielināt mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likmi.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns žurnālistiem sacīja, ka frakcijas sēdē, kuru apmeklēja arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), bija desmitiem jautājumu par jauno normu.

Smiltēns arī uzskaitīja šos jautājumus - ietekme uz nākamā gada budžetu, darbinieku sociālais nodrošinājums u.c. Piemēram, Kučinskis esot teicis, ka ietekmes uz budžetu nebūšot, tomēr uzņēmējiem šādas izmaiņas būšot izdevīgākas, klāstīja Smiltēns, piebilstot, ka tas "nelīmējas kopā".

Tāpat esot jautājums par Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas piedāvājumu papildināt izņēmumu kategorijas, kas izmaksāšot 50 miljonus eiro, turpināja Smiltēns. Līdz ar to "Vienotība" prasa premjeram un Finanšu ministrijai precīzus aprēķinus un dokumentus, tad, pamatojoties uz tiem, politiskais spēks arī pieņems lēmumus.

Vienlaikus Smiltēns uzsvēra, ka "Vienotība" ir konstruktīvs valdības partneris, kas strādās, lai palīdzētu atrisināt problēmas.

Politiķis arī kritizēja pašu procesu, kas esot haotisks un rada nedrošību sabiedrībā.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA pauda neizpratni par "Vienotības" nevēlēšanos nāk pretī iedzīvotājiem, lai viņiem nebūtu jāmaksā vairāk par sociālo nodokli. Politiķis norādīja, ka 2015.gadā lēmumu par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu esot virzījusi "Vienotība" kā tā laika varas partija. Brigmanis vērsa uzmanību, ka Kučinska izteikto piedāvājumu atbalsta arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

ZZS līderis skaidroja, ka sarunas par šo jautājumu pašlaik ir koalīcijas darba kārtībā, reizē norādot, ka vienošanās šajā jautājumā ir jāpieņem īsā laikā. Pašlaik "Vienotības" paustie iebildumi nerada problēmas koalīcijas stabilitātei, pārliecināts Brigmanis.

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Gaidis Bērziņš "Vienotības" nostāju saistīja arī ar pašvaldību vēlēšanu tuvumu un politisko retoriku, jo pašlaik šis politiskais spēks nepiedāvā alternatīvus risinājumus. Politiķis arī uzsvēra, ka iepriekš "Vienotības" politiķis Jānis Reirs bija finanšu ministrs, bet pašlaik ir labklājības ministra amatā, līdz ar to arī šai partijai jāuzņēmās atbildības par pašreizējo situāciju. Bērziņš arī pauda pārliecību, ka politiskie spēki strādās, lai rastu risinājumu šajā sarežģītajā situācijā.

Kā ziņots, pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%.

Šodien koalīcijas sanāksmē politiķi šo piedāvājumu izvērtējuši, bet nākamnedēļ spriedīs par iespējamu likuma redakciju.