Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Valsts kanceleja beidzot sagatavojusi priekšlikumus reformām valsts pārvaldē

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Valsts kanceleja ir pabeigusi darbu pie diskusiju dokumenta par iespējamām reformām valsts pārvaldē un tas tiks nodots apspriešanai, sarunā ar aģentūru LETA atklāja Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš.

Šis būs dokuments, par ko ir gaidāmas diskusijas, un uz tā pamata tiks veidots pats reformu plāns, ko līdz nākamā gada 31.janvārim plānots iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā.

Dokuments būs kā Valsts kancelejas redzējums par to, kādas reformas ir iespējamas un nepieciešamas valsts pārvaldē, skaidroja Krieviņš.

Darbs pie reformu plāna noritējis nedaudz ilgāk, nekā sākotnēji plānots, tomēr tā izstrādes laikā bijušas arī ļoti vērtīgas diskusijas ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), atzina Valsts kancelejas direktors.

Vienlaikus arī dažādas sabiedrības pārstāvju grupas tikšot aicinātas iesaistīties diskusijā par sagatavoto dokumentu. Valsts kancelejas direktors šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" aicināja ikvienu iedzīvotāju apmeklēt Ministru kabineta interneta mājaslapu un iepazīties ar tajā pieejamo diskusiju dokumentu, bet pēc tam iesūtīt savus komentārus par to, ko un kā būtu nepieciešams mainīt valsts pārvaldē.

Televīzijā Krieviņš arī pastāstīja, ka diskusiju dokumentā par valsts pārvaldes reformām ir piedāvāti 19 dažādi uzdevumi, kas tuvāko trīs gadu laikā būtu jāizdara, lai virzītos uz efektīvu, atbildīgu un sabiedrības interesēm kalpojošu valsts pārvaldi.

Jautāts, kuri no šiem 19 punktiem, viņaprāt, ir paši būtiskākie, Krieviņš minēja, pirmkārt, obligāto efektivitātes programmas ieviešanu, kas nozīmē, ka katram iestādes vadītājam gada laikā ir jāsasniedz vismaz 1% ekonomija no budžeta, otrkārt, vienādu snieguma rādītāju ieviešanu pilnīgi visiem augstākā līmeņa menedžeriem, lai to darbu varētu objektīvi salīdzināt, un, treškārt, horizontālās sadarbības uzlabošanu, lai būtiskāko reformu izstrādes gaitā tiktu veidotas mazas, bet spēcīgas dažādu ministriju pārstāvju grupas, kas strādātu tikai ar vienu uzdevumu un veiktu to ātri un efektīvi.

LETA jau ziņoja, ka Valsts kanceleja plānojusi līdz gada beigām piedāvāt valsts pārvaldes reformu plānu, kur galvenās vērtības būtu efektivitāte, atbildība un elastība.

Arī premjers vēloties redzēt stipru valsts pārvaldi, kas savu spēku demonstrē darbos. "Ierēdniecība ir valsts pārvaldes pamats - gribu to redzēt gudru un zinošu," iepriekš skaidrojis Kučinskis, piebilstot, ka ierēdņiem savs spēks jādemonstrē darbos. Viņš uzskata, ka ierēdņiem jābūt stipram plecam savu nozaru ministriem un jāatbalsta katrs, kurš cenšas īstenot jēgpilnas reformas.