Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Šadurskim ministra amatu saglabās

NESAPRASTAIS. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis sācis skaidrot, kur slēpjas iemesli skaļi piesauktajām neveiksmēm viņa reformā, taču pagaidām bez rezultāta. Arī koalīcijas partneri neļauj izcīnīt tam prasīto naudu augstākajai izglītībai, kamēr seši miljoni eiro kompensācijām graudu audzētājiem budžetā atradās gana ātri © F64

Kaut arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis sācis skaidrot savas pedagogu atalgojuma reformas nianses, neapmierinātība ar tās rezultātiem joprojām sit augstu vilni. Taču K. Šadurska ministra portfelis ir drošībā. Valdošā koalīcija, kas veido Saeimas vairākumu, rīt neatbalstīs Saskaņas rosināto demisiju. Joprojām iespējams, ka arī mazās opozīcijas partijas rīkosies tāpat.

K. Šadurska demisijas pieprasījumu Saeimas prezidijā Saskaņas deputāti iesniedza bez opozīcijas kolēģu no Latvijas Reģionu apvienības un No sirds Latvijai palīdzības. Saskaņai ir kategoriski nepieņemami, ka pedagogu atalgojuma reformas rezultātā vairāk nekā pusei Rīgas pedagogu alga samazinājusies vai palikusi tāda pati kā pirms reformas. Ministrs šos pārmetumus gan dēvē par politisku retoriku un priekšlaicīgu priekšvēlēšanu kampaņu nākamā gada pašvaldību vēlēšanām.

«Es frakciju mudināšu balsot par K. Šadurska demisiju, ne tikai reformas dēļ, kas gan ir lielākā un aktuālākā problēma. Rīgā 52% pedagogu samazinājusies alga vai palikusi iepriekšējā līmenī. Ir arī citi jautājumi. Atceramies kaut par piedāvājumu sākt mācības no sešu gadu vecuma jau 2018. gadā. Un tas viss notika bez apspriešanas,» saka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā strādājošais Ņikita Ņikiforovs.

Tātad Saskaņas 24 deputāti balsos par K. Šadurska demisiju. Taču par mazajām opozīcijas partijām dēvētie politiskie spēki savu lēmumu pieņems tikai šodien - frakcijas sēdēs.

Piemēram, septiņu deputātu lielajā No sirds Latvijai frakcijā šodien būšot ļoti nopietnas diskusijas par šo jautājumu. Uz frakcijas sēdi ieradīšoties arī pats ministrs, stāsta atbildīgajā komisijā strādājošais Arvīds Platpers. Deputāts pats vēl neesot izlēmis, kā viņš rīkosies. Liela nozīme būšot šīsdienas sarunai ar K. Šadurski. «Man būs daudz būtisku jautājumu. Šodien [otrdien] pēc būtības viņš man neatbildēja ne uz vienu jautājumu,» saka A. Platpers.

Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis atbildīgajā komisijā Juris Viļums personīgi domā atbalstīt ministra demisijas pieprasījumu, taču esot jāsagaida frakcijas lēmums. «Mans personīgais viedoklis ir tāds - droši vien sliecos atbalstīt demisiju. Jo mēs valdību kopumā neesam atbalstījuši no paša sākumā. Es arī neredzu uzlabojumus. No otras puses, tā reforma ir jāveic,» svārstīšanos neslēpj deputāts.

Tomēr arī tad, ja K. Šadurska demisiju atbalstīs visa opozīcija, ministram amata zaudēšana nedraud, jo koalīcija ir apliecinājusi, ka solidāri atbalsta K. Šadurski un vēlas, lai viņš turpina iesākto.

Arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja - K. Šadurska pārstāvētās Vienotības kolēģe - Ilze Viņķele uzskata, ka ministram jāturpina iesāktais. Nepieciešamos uzlabojumus reformā gan vajagot rūpīgi pārrunāt ar pašvaldībām un skolām. Tas kļūdu labošanai ļautu ritēt «mazāk emocionālā gaisotnē».