Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

ES vēlas noteikt obligātus ierobežojumus rūpnieciski ražotajām transtaukskābēm

© Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien aicinās Eiropas Savienībā (ES) noteikt obligātus ierobežojumus rūpnieciski ražotajām transtaukskābēm, kas var palielināt sirds un asinsvadu slimību, neauglības, Alcheimera, diabēta un aptaukošanās risku patērētājiem.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, politiķi norāda, ka fakts, ka tikai viens no trīs patērētājiem ES zina par transtaukskābēm, apliecina, ka ar informāciju marķējumā, ja tāda ir, vien nav pietiekami līdzēts. Informācija par transtaukskābēm marķējumā ir svarīga, taču tā jāpapildina ar obligātiem ierobežojumiem.

Šī iemesla dēļ, kā uzskata politiķi, Eiropas Komisijai, cik drīz vien iespējams, būtu jāierosina ES līmeņa juridiski saistoši ierobežojumi rūpnieciski ražoto transtaukskābju saturam visos pārtikas produktos - vēlams divu gadu laikā.

Transtaukskābes mēdz izmantot lētākā pārtikā, kas nozīmē, ka cilvēki ar zemākiem ienākumiem ir visvairāk pakļauti pārtikas produktiem ar augstāku transtaukskābju saturu. Tas savukārt palielina potenciālo nevienlīdzības pieaugumu veselības jomā.