Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Spolītis uzņemas vainu par sasteigto Pretkorupcijas parlamentārās komisijas darbu

© F64

Saeimas tā dēvētās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs, "Vienotības" frakcijas deputāts Veiko Spolītis šodien žurnālistiem sacīja, ka uzņemas vainu par sasteigto komisijas darbu.

Pretkorupcijas parlamentārā izmeklēšanas komisija darbu noslēgusi bez galaziņojuma pieņemšanas.

Spolītis vēlāk piebilda, ka uzņemas daļu no vainas, un tūlīt norādīja, ka tagad galaziņojuma projekts ir sagatavots tādā līmenī, ka to varētu parakstīt, bet nav klāt komisijas vairākuma, kas to varētu izdarīt.

LETA vēstīja, ka komisijā nav vairākuma galaziņojuma projekta parakstīšanai, jo vairāki deputāti to kritizē kā nekvalitatīvi sagatavotu.

Komisijas priekšsēdētājs šodien arī norādīja uz komisijas secinājumiem par nepieciešamajām izmaiņām civildinestā un to, ka jāveic darbs pie valsts iestāžu datu bāzu savietojamības. Tāpat bija plānots aicināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, lai pasteidzinātu darbu pie nepieciešamo grozījumu veikšanas lobija reģistra izveidei. Vēl tiks domāts, kā ar šīm atziņām tālāk rīkoties.

Kā ziņots, Spolītis šodien žurnālistiem apliecināja, ka galaziņojuma projektu neviens deputāts nav parakstījis un tas nevar stāties spēkā, jo nav ieguvis komisijas vairākuma atbalstu

Šodien noslēdzas komisijas darba pilnvaras, un, lai pieņemtu galaziņojumu, par to bija jānobalso vismaz trim no četriem komisijas locekļiem, taču deputāti Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) un Ringolds Balodis (NSL) aģentūrai LETA iepriekš apliecināja, ka neatbalstīs līdz šim piedāvātā galaziņojuma projekta pieņemšanu.

Dombrava aģentūrai LETA skaidroja, ka darbs pie galaziņojuma bija ļoti nenopietns. Aizvadītajās brīvdienās tika saņemts galaziņojuma melnraksts, kurš bija "ļoti zaļš" un kuram bija pilnībā jāpārstrādā ievads, trīs nodaļas un secinājumi. Šādā veidā no ļoti vāja tas kļuva par viduvēju, bet joprojām galaziņojuma projekts nav tik atbilstošs, lai to varētu atbalstīt, skaidroja politiķis. Deputāts uzskata, ka atbildība par to, ka "ļoti nekvalitatīvs dokuments jāizskata triecientempos", kas neļauj to apstiprināt, jāuzņemas komisijas priekšsēdētājam.

Balodis norādīja, ka neatbalstīs galaziņojuma projektu, jo netika dots pietiekams laiks ar to iepazīties un tajā ir ierakstīta "virkne muļķību", kā arī pretrunīgas lietas. Lielākā problēma saistībā ar komisijas darbu bija komisijas vadītāja rīcība, norādīja deputāts. Viņš uzskata, ka komisijas darbam atvēlētie 15 000 eiro ir iztērēti bezjēdzīgi.

Deputāts Guntis Kalniņš (ZZS) aģentūrai LETA iepriekš vēl nevarēja pateikt, vai atbalstīs galaziņojuma projektu.

Jau vēstīts, ka komisija tika izveidota, lai izvērtētu Iekšlietu, Tieslietu, Finanšu ministrijas un citu valsts institūciju amatpersonu atbildību sabiedrības interešu un labas pārvaldības principu ievērošanā.