Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Klintonei izredzes iegūt Austrumeiropas izcelsmes amerikāņu balsis

© Scanpix

Pateicoties republikāņu Baltā nama kandidāta Donalda Trampa publiski vairākkārt paustajām uzslavām Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, demokrātei Hilarijai Klintonei tagad pavērusies iespēja stratēģiski svarīgajos ASV svārstīgajos štatos iegūt Austrumeiropas izcelsmes vēlētāju balsis, ceturtdien publikācijā "Trampa krievu rulete" norāda laikraksts "Politico".

Klintones kampaņa aktīvi cenšas izsist politisko kapitālu no Trampa pozitīvajiem vērtējumiem Putinam, kā arī republikāņu kandidāta neskaidrās attieksmes pret NATO. Klintones pārstāvji jau tiekas ar svārstīgo štatu Austrumeiropas izcelsmes līderiem, iedrošina debates, kurās tiek izklāstītas etnisko kopienu intereses, kā arī attiecīgo jautājumu iekļaušanu telefonkampaņās.

Gadiem ilgi Austrumeiropas izcelsmes vēlētāji atbalstījuši Republikāņu partiju, uzskatot, ka republikāņi ir antikomunisma bastions un iemieso stingrību Krievijas agresijas priekšā.

Tomēr Trampa biežās uzslavas Putinam un runas par nosacījumiem NATO dalībvalstīm, kuras pakļautas uzbrukumam, raisa bažas daudzos vēlētājos, kuriem ir ciešas ģimenes saites ar Ukrainu, Baltijas un citām Austrumeiropas valstīm, kā arī ticamāku padarījušas iespēju, ka viņi 8.novembra vēlēšanās varētu nebalsot par republikāņu Baltā nama kandidātu.

"Latvieši pamatā ir republikāņi, tāpat kā lietuvieši, igauņi un daudzi ukraiņi, tomēr Tramps viņus ir nostādījis tiešām grūtā situācijā," atzina viens no Ohaio latviešu līderiem Māris Mantenieks. "Viņi tiešām negrib balsot par [Klintoni], tomēr viņi nevar pildīt savu republikāņu pienākumu Trampa nostājas dēļ."

Šie vēlētāji, no kuriem daudzi dzīvo svārstīgajos Ohaio un Pensilvānijas štatos, ir ļoti satraukti par agresīvo Maskavu un iespēju, ka Baltijas valstis var kļūt par nākamo Krievijas avantūrisma upuri.

Trampa dedzīgie cildinājumi Putinam šīs bažas pastiprinājuši, paverot iespēju Klintones kampaņai, kas to jau sākusi izmantot un uzsver viņas apņēmību būt stingrai pret Putinu, kā arī viņas nešaubīgo atbalstu NATO.

Klintone šomēnes Ņujorkā tikās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, bet viņas sabiedrotie pielika lielas pūles, lai visi uzzinātu, ka Tramps no tikšanās ar Porošenko izvairījies.