Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Atbalsts Ķuzim valdībā saglabājies

KĻŪDAS LABOJUMS. Iepriekšējam lēmumam konfliktējot ar likumu, valdībai būs atkārtoti jālemj par Inta Ķuža apstiprināšanu Valsts policijas priekšnieka amatā. Koalīcija sola, ka šķēršļus viņam neliks © F64

Premjerministra Māra Kučinska viegli maskētie izteicieni, ka Zaļo un zemnieku savienība varētu arī neatbalstīt Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža apstiprināšanu jaunam pilnvaru termiņam, bijuši tikai koķetērija.

ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze apliecina, ka partija neredz šķēršļus I. Ķuža apstiprināšanai atbildīgajā amatā uz nākamajiem pieciem gadiem. To apliecina arī pārējās koalīcijas partijas.

Tam, kādā veidā I. Ķuzis Valsts policijas (VP) priekšnieka amatā tika apstiprināts tikai uz diviem gadiem, nevis likumā noteiktajiem pieciem, uzmanību pievērsa Ģenerālprokuratūra.

Pārbaudē Ģenerālprokuratūra secināja, ka likums neparedz izņēmumus, kas dotu iespēju VP priekšnieka amata termiņu pagarināt uz īsāku laiku nekā pieci gadi. Tāpēc šādos apstākļos valdības rīkojums daļā par VP priekšnieka amata termiņa pagarinājumu neatbilst likuma prasībām.

Tagad Vienotības pārziņā esošajai Iekšlietu ministrijai līdz 12. oktobrim jānovērš trūkumi pieņemtajā lēmumā, ar kuru I. Ķuzim VP priekšnieka amata termiņš pagarināts uz diviem gadiem.

Ministrija iecerējusi sagatavot valdības rīkojuma grozījumus par VP priekšnieka amata pilnvaru termiņa pagarināšanu uz pieciem gadiem. Paralēli IeM plāno iesniegt grozījumus likumā, kas dos tiesības izdienas pensijas vecumu sasniegušos iekšlietu dienestu priekšniekus amatā apstiprināt uz mazāku termiņu.

A. Krauze Neatkarīgajai apliecināja, ka ZZS valdē nav nekādas indikācijas, ka partijas ministri varētu neatbalstīt I. Ķuža apstiprināšanu amatā uz pieciem gadiem, jo ZZS ministri savu attieksmi jau pauduši iepriekšējā balsojumā.

Arī Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš apliecināja, ka organizācijas ministriem nav iebildumu pret līdzšinējo policijas priekšnieku. Tiesa, apvienība gan labprāt uzklausītu ministra skaidrojumus, kādēļ viņš tik brīvi interpretējis likumu, kas skaidri nosaka, uz cik ilgu laiku amatā apstiprināms Valsts policijas priekšnieks.

Kuluāros I. Ķuža apstiprināšana amatā uz nepilnu termiņu rosinājusi dažādu versiju rašanos. Viena no plašāk izplatītajām - I. Ķuzis jau sen gribot pamest dienestu, bet, ņemot vērā, ka iekšlietu ministrs nevar atrast viņa cienīgu pēcnācēju, nācies I. Ķuzi pierunāt turpināt darbu kaut pāris gadu.

Savukārt citas versijas piekritēji pauž satraukumu, ka šādā veidā grib ietekmēt I. Ķuža darbu - radīt sajūtu, ka viņa darbība policijā ir atkarīga no politiskās labvēlības. Šādu versiju tās atbalstītāji pamato ar to, ka vēl salīdzinoši nesen tika mainīts likums, nosakot, ka policijas priekšnieku apstiprina uz pieciem gadiem, un tas tika darīts, lai iekšlietu ministri nevarētu ar priekšnieku manipulēt. Mainot šo kārtību, rodoties pamatotas bažas, ka I. Ķuzis kādam traucējot.

I. Ķuzis VP priekšnieka amatā pirmo reizi tika apstiprināts 2011. gada augustā. Līdz tam viņš no 2009. gada bija policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks.