Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Vējonis jauno veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli vēlas redzēt darbojamies jau 2018.gadā

© f64/ Lauris Aizupietis

Valsts prezidents pašreizējo notikumu kontekstā uzskata, ka svarīgākais ir, lai valdība tās izvēlēto veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli ieviestu pēc iespējas ātrāk.

Kā aģentūrai norādīja prezidenta preses padomnieks Jānis Siksnis, Vējoņa ieskatā reformām ir jānotiek nākamā gada laikā, lai jaunais finansēšanas modelis sāktu darboties no 2018.gada janvāra. Ilgāka kavēšanās nebūtu pieļaujama, uzskata Vējonis.

Prezidents atbalsta obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanu, jo uzskata, ka tādējādi palielināsies kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība. "Tāds ir veselības aprūpes sistēmas reformu uzdevums," viņš sacīja.

Tāpat Siksnis norādīja, ka prezidents ar veselības ministri tikās septembra sākumā, kad pārrunāja visus piedāvātos veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļus. Konkrētā modeļa izvēle ir valdības uzdevums, viņš piebilda.

Kā ziņots, Veselības ministrija ir izstrādājusi trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus. Ministrija aizstāvēs to veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kas neparedz kopējo nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa daļu no sociālā nodokļa novirzīt veselībai, teikts konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā "Par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa maiņu".

Savukārt otrais konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā minētais modeļa variants balstās uz obligātās privātās apdrošināšanas iemaksām.

Trešais veselības aprūpes finansēšanas modeļa variants balstās uz valsts budžeta finansējumu, kas nodrošinātu neatliekamo medicīnisko palīdzību. Pārējais pakalpojumu grozs tiktu nodrošināts, balstoties uz konkrētā cilvēka maksātajiem nodokļiem.

Tikmēr koalīcijas politiķi pagaidām nesteidz paust atbalstu kādam no piedāvātajiem jaunajiem veselības aprūpes finansēšanas modeļiem. Šodien par šo jautājumu diskutēja valdība, tomēr pēc koalīcijas partneru - "Vienotības" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - lūguma lēmumu vēl nepieņēma.