Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Vienotībai partneru meklēšanā viegli neies

© f64

Saņēmusi kurvīti no koalīcijas partneriem – Zaļo un zemnieku savienības un Nacionālās apvienības –, reitingu nelutinātā Vienotība partnerus vienota saraksta veidošanai uz pašvaldību vēlēšanām Rīgā meklēs citur. Jau tagad zināms, ka sadarboties ar visām partijām nebūs iespējams.

Pirmdien Vienotības valde nolēma sākt sarunas ar tām partijām, kuras nav pārstāvētas Saeimas koalīcijā, - Latvijas Reģionu apvienību, Latvijas attīstībai un Jauno konservatīvo partiju.

Par to pēc valdes sēdes informēja Vienotības Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa, kura atklāja, ka notiks sarunas ar pārējiem «labēji eiropeiski orientētiem» politiskajiem spēkiem. Tomēr pašlaik nav neviena lēmuma par to, ka Vienotība startēs kopā vai atsevišķi ar kādu no šiem spēkiem. Sarunu uzdevums esot - izrunāt par to, vai ir kopīgs redzējums par iespējamām pārmaiņām Rīgā. Tomēr mērķis uz nākamajām pašvaldību vēlēšanām konsolidēt «eiropeiski domājošos spēkus, kas aizstāv demokrātijas pamatprincipus», paliek nemainīgs.

Pirmā tikšanās Vienotībai notika ar Latvijas attīstībai līderi Juri Pūci, kurš sevi jau paspējis pozicionēt kā cienīgu Rīgas mēra amata kandidātu. Vienotības priekšsēdētājs Andris Piebalgs pirms tikšanās gan apliecināja - ja kāds politiskais spēks tiešām vēlēsies veidot vienotu sarakstu, pirmais numurs tajā, kas vienlaikus ir arī mēra amata kandidāts, noteikti netiks piedāvāts partneriem. Mēra amata kandidāta izraudzīšanās jāatstāj Vienotības ziņā.

Pirmā tikšanās ar Latvijas attīstībai, protams, tūlītējus rezultātus nedeva. Abi politiskie spēki vienojās, ka tie veidos kontaktgrupu, lai apspriestu sadarbības iespējas gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās.

Šai grupai būs jāsagatavo sadarbības piedāvājums politisko spēku valdēm. Ar piedāvājumu būs jāpārliecina partiju valdes par to, kādu sadarbības modeli izvēlēties, norāda A. Piebalgs. Līdz ar to partiju valdēm varētu būt jāpieņem lēmums attiecībā uz iespēju vēlēšanās veidot kopīgu sarakstu. Šim darbam atvēlētas divas nedēļas.

Arī Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars, ar kuru Vienotība varētu tikties tuvākajā laikā, nesteidz līdzšinējam politiskajam konkurentam sniegt palīdzīgu roku.

«Jānoskaidro, vai mums ir līdzīgi redzējumi par Rīgu. Man pamatproblēma ir skaidra - tā ir milzīgā korupcija, kas liedz Rīgai būt daudz veiksmīgākai, nekā tā ir šodien. Rīga ir un paliek Latvijas politiskais un ekonomiskais centrs,» apliecinot gatavību sarunām, saka M. Bondars.

Jautāts, vai viņam ir svarīgi, kādas vietas apvienības pārstāvjiem tiks potenciāli vienotajā sarakstā, viņš atteica, ka tas ir pāragrs jautājums, kurš kļūs aktuāls ne agrāk par janvāri.

Savukārt Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns jau pirms sarunām norāda, ka ne viņš, ne viņa partijas biedri negatavojas veidot kopēju sarakstu ar kādu citu partiju.

«Šobrīd mana partija, kurā tiešām lemj biedri un kurā nav ne kodolu, ne komisāru, ne atsevišķi lemjošas cilvēku grupas, nav vedusi sarunas un nav paudusi gatavību būt kādos sarakstos,» ar viegli aizplīvurotu norādi par nepatiku pret Vienotību saka J. Bordāns.