Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Dombrovskis: Ukraina nedrīkst kļūt par aizmirstu konfliktu

© Scanpix

Ukraina pēdējos gados ir īstenojusi vairāk reformu nekā jebkura Eiropas valsts, tomēr tā joprojām saskaras ar pārbaudījumiem, tā savas uzrunas laikā Ukrainā sacīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis (V).

Viņš savas uzrunas sākumā atgādināja, ka Ukraina ir cietusi no brutālas militāras agresijas - izmantojot spēku, tika pārkāpta valsts teritoriālā integritāte. Tomēr, par spīti sarežģītajai ģeopolitiskajai situācijai Ukraina sākusi drosmīgu demokrātisku un ekonomisku pārveidi. "Ukraina pēdējos gados ir īstenojusi vairāk reformu nekā jebkura Eiropas valsts. Tas ir iespaidīgi. Tomēr tā joprojām saskaras ar pārbaudījumiem," viņš norādīja.

Tāpat EK viceprezidents Jaltas Eiropas stratēģijas konferencē uzsvēra, ka akūtās drošības un stabilitātes problēmas var risināt tikai tad, ja ekonomika stāv uz drošiem pamatiem. Ilgtermiņa mieram nepieciešamas labklājības izredzes.

"Kopš 2014.gada sākumā izcēlās krīze, Eiropas Savienība (ES) un tās dalībvalstis apņēmušās nodrošināt gandrīz 13 miljardu eiro atbalstu Ukrainai laika posmā līdz 2020.gadam. Vairāk nekā septiņi miljardi eiro jau ir iedalīti," viņš sacīja, par piemēru norādot EK atbalstu, izmantojot makrofinansiālā atbalsta instrumentu.

"Kopumā 3,41 miljards eiro trīs secīgās aizdevuma programmās ar zemiem procentiem, kuru priekšnosacījums ir reformas. Šīs reformas nav jāveic, tikai lai apmierinātu kreditorus, tās ir būtiskas pašas par sevi. Ja valdība saglabās reformu kursu, mēs varēsim izmaksāt nākamo aizdevuma daļu 600 miljonu eiro apmērā līdz šī gada beigām," paziņoja Dombrovskis.

Viņš gan atzina, ka ekonomiskā atbalsta efektivitāte atkarīga no pašas Ukrainas centieniem. Dombrovskis klātesošajiem arī norādīja, ka panākumus var gūt, tikai veicot nepārtrauktas un nopietnas reformas Ukrainā. "Mēs nevaram izdarīt to jūsu vietā. Es aicinu Ukrainas valdību turpināt iesākto, īpaši cīņā ar korupciju," izteicās EK viceprezidents, norādot, ka ļoti būtiski ir atgūt Ukrainas tautas uzticēšanos savai valstij un nostiprināt valsts pozīcijas starptautiskā mērogā.

"Ukraina nedrīkst kļūt par aizmirstu konfliktu. Rietumi nevar to pieļaut," sacīja Dombrovskis.