Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Pabriks piekrīt viedoklim par ANO Bēgļu aģentūras kampaņas nekorektumu

© F64

ANO Bēgļu aģentūras (UNHCR) sāktā kampaņa "Mēs darītu tāpat!" ir saprotama no organizācijas viedokļa, taču, ja raugās no Aizsardzības ministrijas (AM) viedokļa, krīzes situācijas gadījumā svarīgākais būtu aizstāvēt savu valsti un demokrātiju, nevis pamest to, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda bijušais Latvijas ārlietu un aizsardzības ministrs, pašreizējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V).

Politiķis norādīja, ka atbalsta solidaritātes un izpratnes veicināšanu par bēgļu situāciju jebkurā pasaules vietā, jo ir skaidrs, ka par bēgli var kļūt jebkurš. Tomēr, ja raugās no AM viedokļa, tostarp ņemot vērā stratēģisko komunikāciju un dažādās kampaņas, kas nāk no hipotētiskajiem valsts ienaidniekiem, bēgšana no valsts nav tas, ko Latvijas Nacionālie bruņotie spēki, Zemessardze vai valsts vēlētos redzēt.

Viņš arī sacīja, ka valsts iespējamiem ienaidniekiem ir izdevīgi, ka kāds apgalvo, ka Latvijas iedzīvotāji krīzes situācijā pamestu valsti. Tāpat iespējamiem pretiniekiem ir izdevīgi izplatīt domas, ka Latviju krīzes situācijā aizsargāt nav nepieciešams.

"Ja runājam par valsts aizsardzību un hipotētiskiem draudiem, drīzāk vajadzētu pieminēt Somijas piemēru, nevis to, ka krīzes situācijās ātrāk nopirksim biļetes un pametīsim šo valsti. Protams, jebkurā konfliktā un karā ir bēgļi, cilvēki, kuriem jāpamet reģions. Tas ir neizbēgami, bet mēs nedrīkstam radīt iespaidu, ka jābēg. Mums drīzāk ir jāaizsargā savas mājas, zeme, demokrātija un brīvība," izteicās politiķis.

Kā ziņots, AM valsts sekretārs Jānis Garisons aģentūrai LETA pauda viedokli, ka šī ir nekorekta kampaņa, jo tā apelē nevis pie bēgļu problemātikas humānajiem aspektiem, bet gan tiešā un netiešā veidā apgalvo, ka Latvijas iedzīvotāji to vien gaida, kā aizbēgt no valsts. Tas ir aizvainojoši ne tikai Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, bet jo īpaši zemessargiem, kas savu brīvo laiku pavada mācībās, lai ar ieročiem rokās varētu aizstāvēt Latviju.

"Tieši Latvijas iedzīvotāju griba aizstāvēt savu valsti noteiks to, ka mēs nekad nenonāksim situācijās, ka Latvijas iedzīvotājiem jādodas bēgļu gaitās," uzsvēra Garisons.

Lai runātu par stereotipiem, kas Latvijas sabiedrībā ir izveidojušies par bēgļiem, veicinātu līdzjūtību un lielāku atvērtību pret bēgļiem, ANO Bēgļu aģentūra pagājušajā nedēļā sāka kampaņu "Mēs darītu tāpat!".

Kampaņa Latvijā ilgs no augusta līdz decembrim, un tās laikā līdz ar video tiks izplatītas afišas, kurās ir attēloti cilvēki - bēgļi un patvēruma meklētāji, kuri šobrīd uzturas Latvijā. Vienā teikumā viņi atklāj, kāpēc devušies bēgļu gaitās. Turpat blakus attēloti Latvijas iedzīvotāji, kuri atzīst - ja nonāktu tādā situācijā, viņi darītu tāpat. Papildus tiek izplatītas infografikas, kas atklāj latviešu un sīriešu līdzību izglītībā, nodarbinātībā, bēgļu gaitās un tautas attīstībā, pirms Sīrijā sākās karš. Sīrija ir izmantota kā paraugs, jo vairāk nekā puse no pasaules bēgļiem 2015.gadā bija tieši no turienes.

ANO Bēgļu aģentūra īsteno kampaņu visās Baltijas valstīs.