Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

EK aicina atjaunot apņemšanos integrēt romus

© Scanpix

Komisija 28.jūnijā pieņēma ikgadējo ziņojumu par romu integrāciju. Šā gada novērtējumā pirmo reizi ir iekļauts pārskats par pasākumiem, kurus dalībvalstis veikušas pēc Padomes 2013. gada ieteikuma par efektīviem romu integrācijas pasākumiem dalībvalstīs; saskaņā ar šo ieteikumu dalībvalstīm jāizstrādā romu integrācijas valsts stratēģijas, lai sekmētu romu piekļuvi izglītībai, nodarbinātībai, veselības aprūpei un mājokļiem.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Franss Timmermanss sacīja: "Romi ir daļa no mūsu sabiedrības, un viņi ir Eiropas daļa. Šis ziņojums ir savlaicīgs atgādinājums dalībvalstīm izrādīt lielāku politisko apņēmību un īstenot savas saistības integrēt Eiropas romu kopienas. Dalībvalstīm būtu pilnībā jāizmanto attiecīgie politiskie, tiesiskie un finanšu instrumenti, lai nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas un romu iekļaušanu."

Tieslietu, patērētāju un dzimumu līdztiesības komisāre Vera Jourova teica: "Lai nodrošinātu romu iekļaušanu, darāmā joprojām ir daudz visās jomās - sākot no izglītības līdz mājokļiem vai nodarbinātībai. Pagājušajā gadā ir konstatēta zināma pozitīva attīstība, jo īpaši izglītības jomā. Vienlaikus dažās dalībvalstīs joprojām pastāv romu bērnu segregācija izglītības ziņā, un Komisijai bija jārīkojas, lai nodrošinātu, ka tiek ievēroti tiesību akti diskriminācijas novēršanai."

Komisija ir pastiprinājusi savus centienus nodrošināt to, ka tiesību akti romu diskriminācijas novēršanai tiek pareizi īstenoti, tostarp vietējā līmenī. Proti, Komisija ir sākusi pārkāpumu procedūras gadījumos, kad tiesību akti, piemēram, Rasu vienlīdzības direktīva, netiek pareizi piemēroti, jo īpaši izglītības jomā. Komisija atbalsta romu integrācijas valsts stratēģiju īstenošanu dalībvalstīs, piešķirot 2014.-2020. gada laikposmam finansējumu Eiropas strukturālo un investīciju fondu (ESIF) ietvaros.

Ziņojums liecina, ka dalībvalstis ir guvušas panākumus vairākās jomās, taču jāpieliek vēl lielākas pūles.

Dalībvalstis ir veikušas ieguldījumus izglītībā kā līdzeklī, kas palīdz integrēties: vairākums dalībvalstu ziņoja par pasākumiem, kas attiecas uz agrīno pirmsskolas izglītību un aprūpi, mācību priekšlaicīgu pārtraukšanu, iekļaujošu izglītību un individualizētu atbalstu. Tomēr nav veikti pietiekami pasākumi pret atstumšanu no darbvietas, un 2015. gadā turpinājās romu piespiedu izlikšana no mājokļa, nepiedāvājot citu mājokli.

Labāka to ES līdzekļu izmantošana, kuri paredzēti atstumto kopienu integrācijai: ar Eiropas strukturālajiem un investīciju (ESI) fondiem tiek atbalstīti sociālās iekļaušanas pasākumi par labu atstumtām kopienām, trūcīgu pilsētu rajonu rehabilitācija un ieguldījumi cilvēkkapitālā. Vairākas dalībvalstis ieviesa īpašu prioritāti ieguldījumiem, kas Eiropas strukturālo un investīciju fondu (ESIF) ietvaros ir paredzēti atstumto kopienu, piemēram, romu, integrācijai. Tas padara ieguldījumus mērķtiecīgākus un ļauj labāk pārraudzīt rezultātus. Valstu kontaktpunkti ir arī atvieglinājuši finansējuma sadali.

Ciešāka sadarbība ar pilsonisko sabiedrību un vietējām iestādēm: vairākas dalībvalstis ir izveidojušas koordinācijas struktūras romu integrācijai, iesaistot dažādas ieinteresētās personas. Valstu stratēģijas aizvien lielākā mērā tiek īstenotas vietēja līmeņa rīcības plānos, un valstu kontaktpunkti romu jautājumos ir ciešāk iesaistīti, lai pēc iespējas labāk izmantotu ES līdzekļus. Komisija palīdzēs dalībvalstīm izstrādāt valstu platformas romu iekļaušanai, lai nodrošinātu efektīvāku sadarbību uz vietas.

Komisija aicina dalībvalstis pastiprināt centienus uzlabot tiesību aktus diskriminācijas novēršanai un izskaust segregāciju izglītības un mājokļu jomā, lai nepieļautu piespiedu izlikšanu no mājokļa. Komisija aicina dalībvalstis apliecināt lielāku politisko gribu un ilgtermiņa redzējumu nolūkā cīnīties pret romu diskrimināciju.