Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Čigāne: Politiķiem ir jābūt atbildīgākiem savos vārdos un darbos

© f64

"Lielbritānijas referendums viennozīmīgi apliecina - politiķiem ir jābūt atbildīgākiem savos vārdos un darbos. Savukārt situācija pēc referenduma demonstrē, ka Lielbritānijas sabiedrība nebija gatava šādam iznākumam. Patlaban ir skaidrs - situācija nemainīsies ātri un tikai pēc emociju norimšanas Lielbritānija un Eiropas Savienība būs gatavas sēsties pie konstruktīvu sarunu galda," uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Lolita Čigāne.

Komisija šodien, 28.jūnijā, diskutēja par Lielbritānijas referenduma par valsts dalību Eiropas Savienībā rezultātu, kas būs arī 28.jūnija un 29.jūnija Eiropadomes sanāksmes darba kārtībā. Sarunā piedalījās arī Lielbritānijas vēstniecības Latvijā vadītājs Tims Kollijs (Tim Colley).

T.Kollijs sarunā uzsvēra, ka Latvijas valstspiederīgo statuss Lielbritānijā pēc referenduma nemainīsies. Šajā kontekstā viņš akcentēja, ka Eiropas Savienības pilsoņi ir snieguši lielu ieguldījumu Lielbritānijas tautsaimniecības attīstībā un valsts to novērtē. T.Kollijs arī apliecināja, ka Lielbritānija turpinās iesaistīties Baltijas drošības stiprināšanā, kā arī būs aktīvs Eiropas Savienības partneris.

Atbildot uz deputātu jautājumu par atkārtota referenduma iespējamību, T.Kollijs informēja, ka parakstu vākšana par atkārtotu referendumu ir neoficiālas aptaujas un tiesiskais regulējums Lielbritānijā neparedz tautas nobalsošanas ierosināšanu, savācot noteiktu parakstu skaitu.

Vienlaikus Lielbritānijas vēstniecības Latvijā vadītājs uzsvēra, ka sarunas par Lielbritānijas izstāšanos netiks sāktas pirms jaunas valdības izveidošanas, turklāt sarunās tiks iesaistītas visas Lielbritānijas daļas, tostarp arī Skotija un Ziemeļīrija.

Eiropas lietu komisijas deputāti interesējās arī par faktu, ka Skotijas vēlētāji referendumā skaidri apliecināja vēlmi palikt Eiropas Savienībā. T.Kollijs sacīja, ka šis ir jautājums, kurā jārod politisks risinājums.