Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Kučinskis Eiropadomes sanāksmē diskutēs par Lielbritānijas referendumu

© F64

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šodien un rīt, 29.jūnijā, piedalīsies Eiropadomes sanāksmē, kurā spriedīs par migrāciju, darbvietām, izaugsmi un investīcijām, ārējām attiecībām un Lielbritānijas 23.jūnija referendumu par valsts dalību Eiropas Savienībā (ES), liecina darba plāns.

Sagaidāms, ka Eiropadome izvērtēs situāciju migrācijas jomā, tostarp ES-Turcijas vienošanās ieviešanu. Balstoties uz Eiropas Komisijas (EK) paziņojumu par jaunu satvaru partnerībai ar trešajām valstīm, Eiropadome arī diskutēs par jaunu sadarbības ietvaru ar nelegālo migrantu izcelsmes un tranzīta valstīm. Tā mērķis ir izveidot visaptverošas partnerības ar trešajām valstīm labākai migrācijas pārvaldībai, ES un tās dalībvalstīm saskaņojot un koordinējot savas darbības, apvienojot instrumentus un sviras.

Latvija savā pozīcijā, kuru valdība apstiprināja 27.jūnijā, pauž gandarījumu, ka Eiropadome pievērsīs pastiprinātu uzmanību sadarbībai ar nelegālo migrantu izcelsmes un tranzīta valstīm. Vienlaikus Latvija uzskata, ka svarīgi ir nodrošināt efektīvu migrācijas pārvaldību un adekvātus apstākļus migrantiem pēc iespējas tuvāk viņu izcelsmes un mītnes valstīm.

Plānots, ka Eiropadome arī apstiprinās integrētās specifiskās rekomendācijas ES dalībvalstīm, noslēdzot Eiropas semestri jeb ikgadējo ekonomikas politikas koordinācijas ciklu. Kopumā dalībvalstis pozitīvi vērtē, ka rekomendācijas tiek fokusētas uz vidējā termiņa strukturāliem jautājumiem, jo īpaši darba tirgu izaicinājumiem, kā arī nepieciešamību novērst šķēršļus investīcijām.

Tāpat Eiropadome apstiprinās darba kārtību Vienotā tirgus stratēģijas ieviešanai, aicinot veikt mērķtiecīgu progresu, lai nodrošinātu Digitālā vienotā tirgus priekšrocības patērētājiem, uzņēmējiem, darbiniekiem un pārvaldes iestādēm; radītu atbilstošus apstākļus jaunu uzņēmējdarbības iespēju sekmēšanai.

Eiropadome arī pievērsīsies situācijas attīstībai piensaimniecības un cūkkopības nozarēs, kuras smagi skāris cenu kritums. Sagaidāms, ka Eiropadome aicinās Eiropas Komisiju (EK) steidzami ieviest nepieciešamos atbalsta pasākumus, tostarp nepieciešamības gadījumā arī finansiālu atbalstu lauksaimniekiem.

Pievēršoties ārējo attiecību jautājumiem ar skatu uz NATO samitu Varšavā 8.-9.jūlijā, valstu un valdību vadītāji diskutēs par ES-NATO sadarbības jautājumiem. Eiropadomē valstu un valdību vadītāji arī apmainīsies viedokļiem par Lielbritānijas referenduma par valsts dalību ES iznākumu.