Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Latvija cer uz drīzu Savčenko atgriešanos Ukrainā

© Scanpix

Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) darbakārtībā nav sankciju saraksta izveide saistībā ar Ukrainas gaisa spēku pilotes Nadijas Savčenko notiesāšanu Krievijā, aģentūrai LETA apliecināja ministrijas preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons, norādot, ka Latvija cer uz drīzu viņas atgriešanos Ukrainā.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) šodien tikās ar Savčenko māsu Veru Savčenko. Sarunā ministrs uzsvēra, ka ir jādara viss iespējamais, lai Nadija Savčenko pēc iespējas ātrāk atgrieztos Ukrainā.

Rinkēvičs pauda viedokli, ka cīņa par viņas atgriešanos dzimtenē apliecina kopīgo cīņu par cilvēku pamatbrīvībām un tiesībām. "Esam aicinājuši Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos kopā ar citām ES dalībvalstīm izdarīt politisku un diplomātisku spiedienu, lai pēc iespējas ātrāk atbrīvotu Nadiju Savčenko un citus prettiesiski aizturētos Ukrainas pilsoņus Krievijā. Šim jautājumam ir jābūt ES dienaskārtībā, līdz visi prettiesiski aizturētie Ukrainas pilsoņi tiks atbrīvoti," tikšanās laikā pauda Rinkēvičs.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī jautājumi, kas saistīti ar citiem prettiesiski aizturētajiem Ukrainas pilsoņiem Krievijā. Ministrs norādīja, ka Latvija dažādos starptautiskos formātos vairākkārt aicinājusi Krieviju ievērot savas starptautiskās saistības un atbrīvot visus politiskos ķīlniekus un prettiesiski aizturētās personas.

Vera Savčenko ieradusies Latvijā, lai 7.maijā prezentētu 2015.gada nogalē izdoto Nadijas Savčenko autobiogrāfijas grāmatu "Stiprs vārds Nadija", kurā sniegts aizturēšanas un apcietinājuma Krievijā apraksts, kā arī pausts Savčenko viedoklis par karu Ukrainā.

Jau vēstīts, ka Krievijas tiesa 22.martā atzina Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014.gadā. Savčenko, kas vainu apsūdzībās noliedz, piespriesta reāla brīvības atņemšana uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.