Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Koalīcija pieveic parlamentāros izmeklētājus

© F64

Valdošās koalīcijas aizvainoti, par padošanos paziņojuši parlamentārās izmeklēšanas pretkorupcijas komisijas opozīcijas deputāti – viņi darbu komisijā pārtrauks.

Turpināt darbu koalīcijas sabotētajā komisijā «būtu kauna lieta», uzskata viens no komisijas iniciatoriem No sirds Latvijai pārstāvošais Ringolds Balodis.

Ķīviņš starp koalīcijas un opozīcijas komisijā strādājošajiem deputātiem aizsākās jau tās pirmajā sēdē. Tajā nevarēja ierasties divi no trim opozīcijas deputātiem. Tāpēc R. Balodis aicināja komisijas priekšsēdētāja vēlēšanas atlikt uz nākamo sēdi. Trim koalīciju pārstāvošajiem deputātiem bija cits viedoklis, un, balsojot trijatā, jo R. Balodis sēdi pameta, par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts Vienotības Saeimas frakciju pārstāvošais Veiko Spolītis.

R. Balodis un Saskaņas frakciju pārstāvošais Jānis Ādamsons uzreiz prognozēja, ka šāda koalīcijas rīcība ir skaidrs apliecinājums tam, ka valdošās partijas nav ieinteresētas efektīvā komisijas darbā un tas tiks torpedēts. Tiesa, koalīcijas līderi nav slēpuši, ka, viņuprāt, parlamentārās izmeklēšanas komisijas ir bezjēdzīgas un uzskatāmas par «pļāpātuvēm».

Zināmā mērā opozīcijas prognoze ir piepildījusies, jo pēc četrām komisijas sēdēm tā joprojām nav spējusi ievēlēt visas nepieciešamās amatpersonas - no sekretāra amata atteikušies gan pārstāvji no koalīcijas, gan opozīcijas, kas šādā veidā protestēja pret koalīcijas uzspiesto darba stilu.

R. Balodis skaidro, ka komisijas vadītājs joprojām neesot izstrādājis darba plānu un piesaistījis nepieciešamo konsultantu, bet opozīcijas centieni virzīt darbu racionālā gultnē ciešot neveiksmi. Proti, nākamo komisijas sēdi tās vadītājs ieplānojis nākamajā otrdienā, bet tajā vairāki deputāti, ieskaitot pašu V. Spolīti, nevarēs piedalīties, jo atradīsies izbraukuma sēdē ar kādu no Saeimas komisijām.

Šādos apstākļos opozīcijas deputāti nespējot turpināt darbu šajā komisijā un lūgs savām frakcijām atsaukt viņus. R. Baloža pārstāvētā frakcija jau esot izlēmusi par viņa atsaukšanu un nākamā deputāta nevirzīšanu. Saskaņa un Latvijas Reģionu apvienība par to lemšot nākamo trešdien.

Īsi pirms šā paziņojuma opozīcija vēl centās panākt, lai nākotnē šādi opozīcijai nevēlami incidenti nenotiktu, - tā nodošanai atbildīgajai komisijai centās virzīt grozījumus Saeimas Kārtības rullī, kas noteiktu, ka par parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju var ievēlēt tikai tādu personu, kas rosinājusi šādu komisiju dibināt.

«Pārkāpjot jebkādus demokrātijas principus, trīs cilvēki no sešiem ievēlē komisijas vadītāju. Mēnesi mēs esam nostrādājuši, nekas netiek virzīts uz priekšu. Par komisijas vadītāju tiek iecelts koalīcijas pārstāvis, kuram nav ne mazākās izpratnes par to, kas būtu jādara [..]. Līdz šim nav ne plāna, ne arī komisijas vadības. [..] tieši šā iemesla dēļ ir piedāvāti grozījumi Kārtības rullī, lai mēs beidzot panāktu to situāciju, ka tie, kas parakstās zem izmeklēšanas komisijas izveidošanas, tad arī varētu veiksmīgāk vai neveiksmīgāk darboties,» klātesošajiem skaidroja J. Ādamsons.

Tomēr, neraugoties uz kaismīgo uzrunu, parlamenta vairākumu pārliecināt par šādu Kārtības ruļļa grozījumu nepieciešamību viņam neizdevās - parlaments priekšlikumu noraidīja.

Saeimas apstiprinātajā izmeklēšanas komisijā bija jāstrādā V. Spolītim, R. Balodim, J. Ādamsonam, reģionālim Jānim Rukam, ZZS pārstāvošajam Guntim Kalniņam un Nacionālās apvienības pārstāvim Jānim Dombravam.