Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Kučinskis: Patvēruma meklētāju pārvietošanai jābūt brīvprātīgai

© F64

Arī turpmāk patvēruma meklētāju pārvietošanas mehānismiem jābūt balstītiem uz brīvprātības principa, uzskata Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Premjers uzsver, ka Latvijas pozīcija saistībā ar bēgļu pārvietošanu nav mainījusies, proti, procesam ir jābūt brīvprātīgam. Vienlaikus Latvija novērtē, ka Eiropas Komisija (EK) ir ieklausījusies un saglabājusi Dublinas regulas pamatprincipu, ka par patvēruma pieteikuma izskatīšanu atbildīga ir pirmā dalībvalsts, kurā patvēruma meklētājs ierodas, pauž Kučinskis.

Jau ziņots, ka EK trešdien ierosināja nākotnē uzlikt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm par pienākumu uzņemt patvēruma meklētājus no tām bloka valstīm, kurās viņu jau ir pārāk daudz, un noteikt ES dalībvalstīm 250 000 eiro sodu par katru patvēruma meklētāju, ko tās atteiktos uzņemt.

Tika arī ierosināts priekšlikums - ja kādā ES dalībvalstī pie bloka ārējām robežām ir pārāk daudz patvēruma meklētāju, tad sadalīt viņus pa dalībvalstīm pēc automātiskas sistēmas.

Četras Višegrādas grupas Centrāleiropas valstis, kā arī Lietuva un Igaunija jau paziņojušas, ka jauno EK plānu neatbalsta.

Lai EK priekšlikums tiktu apstiprināts, tas ir jāatbalsta vairumam ES dalībvalstu un Eiropas Parlamentam.